Elutasították a Reuters Mianmarban bebörtönzött újságíróinak fellebbezését

külföld
2019 január 11., 07:45
comments 12
Wa Lone a szeptember 3-i ítélethirdetés előtt
photo_camera Wa Lone a szeptember 3-i ítélethirdetés előtt Fotó: Ye Aung Thu/AFP

Elutasította a mianmari bíróság a Reuters két, államtitoksértés vádjával hét év börtönre ítélt újságírójának fellebbezését, jelentette a brit hírügynökség. a 32 éves Wa Lonét és a 28 éves Kyaw Soe Oót 2018 szeptemberében ítélték el egy még a gyarmati időkből megmaradt obskurus törvény alapján.

A két újságírónak ráadásul a hatóságok direkt állítottak kelepcét. A Reuters jelentése szerint riportereiknek két rendőrtiszt adott át iratokat egy jangoni étteremben. Az iratok átadása pillanatában újabb rendőrök jelentek meg és csaptak le rájuk. Tárgyalásukon még egy rendőr tanú is azt állította, hogy az újságírókat kelepcébe csalták, hogy bosszút álljanak a tudósításaik miatt.

Kyaw Soe Oo 2018. szeptember 3-án, az ítélethirdetés előtt.
photo_camera Kyaw Soe Oo 2018. szeptember 3-án, az ítélethirdetés előtt. Fotó: YE AUNG THU/AFP

Hogy a nevetséges vád milyen gyenge lábakon áll, elsősorban a két újságíró reuterses kollégáinak munkájának köszönhetően derült ki. Így tudjuk például azt, hogy kihallgatóik felajánlották nekik, hogy amennyiben mégsem jelenne meg a Reuters cikke az Inn Dinben történtekről, kedvezőbb elbánására számíthatnak.

A két újságíró az ország északkeleti részén, Arahán államban a helyi muszlim kisebbség ellen elkövetett etnikai tisztogatás részleteit tárta fel. Ők számoltak be például arról a mészárlásról, amiben a hadsereg tíz rohingya férfit és fiút ölt meg. A kormány hivatalosan tagadja, hogy ez megtörtént volna, bár a Reuters újságíróinak letartóztatása után ezt a tömeggyilkosságot még a hadsereg is beismerte.

2017 utolsó hónapjaiban körülbelül 700 000 mianmari rohingya menekült át Bangladesbe, ahol csatlakoztak ahhoz a nagyjából 300 000 sorstársukhoz, akik már korábban ott éltek különböző menekülttáborokban. Persze volt, aki nem tudott elszökni a mianmari hadsereg elől: pontos számot senki sem tud, de sok ezer rohingya halottja is volt a 2017 végi katonai offenzívának.

Wa Lone és Kyaw Soe Oo bebörtönzése világszerte nagy felháborodást váltott ki, de a tiltakozások eddig hatástalanok voltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.