Sokkal jobban jártak a szlovákiaiak az euróval, mint mi a forinttal

gazdaság
2019 január 11., 07:33
comments 260

2009. január elsején, azaz tíz éve vezették be Szlovákiában az eurót. Szlovákia a V4-es országok közül az egyetlen, amelyik csatlakozott az eurózónához.

Az Új Szó jubileumi összeállítása szerint bár sokan féltek attól, hogy az euró miatt minden sokkal drágább lesz, valójában a szlovákiai árak szálltak el a legkevésbé a környéken. Az élelmiszerek esetében például Magyarországon kétszer akkora volt a drágulás, mint Szlovákiában:

"A szlovákiai 16,6 százalékos drágulással szemben Csehországban csaknem 24, Lengyelországban nagyjából 25, Magyarországon pedig több mint 33 százalékkal nőttek az élelmiszerárak."Az óriási különbség azért is érdekes, mert nagyon hasonló piacokról van szó, ahol az élelmiszerek jelentős részét ugyanonnan viszik a boltokba. Ettől egyébként a szlovákiai élelem drágának számít a régióban, mert eleve magasabb árszintről indultak, mint a szomszédai. 

A dunaszerdahelyi DAC szurkolói éneklik a Himnuszt 2017-ben, középen Kövér László
photo_camera Dunaszerdahely, 2017. április 8...A DAC szurkolói a Himnuszt éneklik, miután a szlovák labdarúgó-bajnokságban játszott mérkõzésen csapatuk 1-0-ra nyert a Slovan ellen a dunaszerdahelyi DAC Arénában 2017. április 8-án. A második sorban, jobbról a harmadik Kövér László, Országgyûlés elnöke, mellette Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke...MTI Fotó: Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba

Az alkalmazottak átlagfizetése 40 százalékkal nőtt Szlovákiában az elmúlt 10 évben, az átlagos infláció pedig 14,8 százalék volt. (Új Szó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.