Az FBI már korábban vizsgálhatta, hogy Trump tényleg az oroszoknak dolgozik-e

Több 444 videó?
Szeretném

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2017 tavaszán nyomozást indított Donald Trump ellen, hogy kiderítse, tényleg az oroszoknak dolgozik-e titokban - írja belső forrásokra hivatkozva a New York Times. A vizsgálatot James Comey akkori FBI-igazgató 2017 májusi leváltása után indították el. 

A lap szerint a nyomozás két szálon indult: az elhárítás azt vizsgálta, hogy Donald Trump lépései jelenthettek-e nemzetbiztonsági kockázatot, valamint szándékosan dolgozott-e Moszkva javára, a bűnügyi nyomozás pedig azzal foglalkozott, hogy kirúgása az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást. 

James Comey, az FBI korábbi igazgatójaFotó: SAUL LOEB/AFP

 Megemlítik, hogy Trump viselkedése már a 2016-os kampány alatt is sokaknak gyanús volt, de akkor még nem indították el a nyomozást, mert nem tudták, hogyan folytassanak le egy ennyire érzékeny és nagy horderejű eljárást. Végül Comey kirúgása adta meg a végső lökést. 

Ugyanakkor a lap szerint a vizsgálat beolvadt a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság vizsgálataiba, amelyek azt firtatják, történt-e összejátszás a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok között. 

Az amerikai titkosszolgálatok azt már korábban megállapították, hogy az orosz hackerek azért támadtak meg szervereket és terjesztettek álhíreket a közösségi oldalakon, hogy Trump kampányát erősítsék  Hillary Clintonnal szemben. 

Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő abszurdnak nevezte a lap állításait. Szerinte „James Comeyt azért menesztették, mert kegyvesztett pártkatona volt, akkori helyettesét, Andrew McCabe-et pedig, aki közismert hazudozó, az FBI rúgta ki”. Hozzátette még azt is: „Barack Obama elnökkel ellentétben, aki hagyta, hogy Oroszország és más külföldi ellenfeleink erőszakoskodjanak Amerikával, Trump elnök kemény Oroszországgal.”