Az FBI már korábban vizsgálhatta, hogy Trump tényleg az oroszoknak dolgozik-e

külföld
2019 január 12., 10:35
comments 195

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2017 tavaszán nyomozást indított Donald Trump ellen, hogy kiderítse, tényleg az oroszoknak dolgozik-e titokban - írja belső forrásokra hivatkozva a New York Times. A vizsgálatot James Comey akkori FBI-igazgató 2017 májusi leváltása után indították el. 

A lap szerint a nyomozás két szálon indult: az elhárítás azt vizsgálta, hogy Donald Trump lépései jelenthettek-e nemzetbiztonsági kockázatot, valamint szándékosan dolgozott-e Moszkva javára, a bűnügyi nyomozás pedig azzal foglalkozott, hogy kirúgása az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást. 

James Comey, az FBI korábbi igazgatója
photo_camera James Comey, az FBI korábbi igazgatója Fotó: SAUL LOEB/AFP

 Megemlítik, hogy Trump viselkedése már a 2016-os kampány alatt is sokaknak gyanús volt, de akkor még nem indították el a nyomozást, mert nem tudták, hogyan folytassanak le egy ennyire érzékeny és nagy horderejű eljárást. Végül Comey kirúgása adta meg a végső lökést. 

Ugyanakkor a lap szerint a vizsgálat beolvadt a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság vizsgálataiba, amelyek azt firtatják, történt-e összejátszás a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok között. 

Az amerikai titkosszolgálatok azt már korábban megállapították, hogy az orosz hackerek azért támadtak meg szervereket és terjesztettek álhíreket a közösségi oldalakon, hogy Trump kampányát erősítsék  Hillary Clintonnal szemben. 

Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő abszurdnak nevezte a lap állításait. Szerinte „James Comeyt azért menesztették, mert kegyvesztett pártkatona volt, akkori helyettesét, Andrew McCabe-et pedig, aki közismert hazudozó, az FBI rúgta ki”. Hozzátette még azt is: „Barack Obama elnökkel ellentétben, aki hagyta, hogy Oroszország és más külföldi ellenfeleink erőszakoskodjanak Amerikával, Trump elnök kemény Oroszországgal.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.