Az FBI már korábban vizsgálhatta, hogy Trump tényleg az oroszoknak dolgozik-e

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2017 tavaszán nyomozást indított Donald Trump ellen, hogy kiderítse, tényleg az oroszoknak dolgozik-e titokban - írja belső forrásokra hivatkozva a New York Times. A vizsgálatot James Comey akkori FBI-igazgató 2017 májusi leváltása után indították el. 

A lap szerint a nyomozás két szálon indult: az elhárítás azt vizsgálta, hogy Donald Trump lépései jelenthettek-e nemzetbiztonsági kockázatot, valamint szándékosan dolgozott-e Moszkva javára, a bűnügyi nyomozás pedig azzal foglalkozott, hogy kirúgása az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást. 

James Comey, az FBI korábbi igazgatójaFotó: SAUL LOEB/AFP

 Megemlítik, hogy Trump viselkedése már a 2016-os kampány alatt is sokaknak gyanús volt, de akkor még nem indították el a nyomozást, mert nem tudták, hogyan folytassanak le egy ennyire érzékeny és nagy horderejű eljárást. Végül Comey kirúgása adta meg a végső lökést. 

Ugyanakkor a lap szerint a vizsgálat beolvadt a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság vizsgálataiba, amelyek azt firtatják, történt-e összejátszás a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok között. 

Az amerikai titkosszolgálatok azt már korábban megállapították, hogy az orosz hackerek azért támadtak meg szervereket és terjesztettek álhíreket a közösségi oldalakon, hogy Trump kampányát erősítsék  Hillary Clintonnal szemben. 

Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő abszurdnak nevezte a lap állításait. Szerinte „James Comeyt azért menesztették, mert kegyvesztett pártkatona volt, akkori helyettesét, Andrew McCabe-et pedig, aki közismert hazudozó, az FBI rúgta ki”. Hozzátette még azt is: „Barack Obama elnökkel ellentétben, aki hagyta, hogy Oroszország és más külföldi ellenfeleink erőszakoskodjanak Amerikával, Trump elnök kemény Oroszországgal.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.