Összecsaptak a rendőrökkel a McJesus ellen tüntető keresztények Haifában

Több száz felháborodott keresztény tüntetett pénteken a Haifai Művészeti Múzeum előtt, mivel az egyik kiállításon egy keresztre feszített Ronald McDonaldot mutattak be McJesus címmel. 

A hatóságok szerint három rendőr orvosi ellátásra szorult, miután a köveket dobáló tüntetők fejen találták őket. A dühös tiltakozók be akartak jutni a múzeumba, hogy eltávolítsák onnan a szobrot. Egy 32 éves férfit őrizetbe is vettek a rendőrök elleni erőszak miatt. Egy nappal korábban valaki Molotov-koktélt dobott a múzeumra. 

Csütörtökön már az izraeli kulturális miniszter, Miri Regev szólította fel a múzeum igazgatóját, hogy távolítsák el a McJesust, mert a keresztény közösségből sok panasz érkezett miatta. Megjegyezte azt is, hogy állami pénzből nem lehet olyan műveket bemutatni, amelyek vallási szimbólumokat gyaláznak meg. 

A tüntetés után a múzeum közölte, hogy miután egyeztettek a haifai egyházak vezetőivel, feliratokkal figyelmeztetik az erre érzékeny látogatókat, hogy megbotránkoztató tartalommal találkozhatnak.

Az eseményekre reagálva a szobor készítője, a finn Jani Leinon azt mondta, hogy a műve valójában Ronald McDonaldot kritizálja, ami mára olyan kulturális szimbólummá vált, mint a feszület. (Haaretz)