Liu Shaolin Sándor megszerezte Magyarország történetének első összetett aranyérmét a gyorskorcsolya EB-n

sport
2019 január 13., 16:03
comments 78

Liu Shaolin Sándor megszerezte Magyarország történetének első összetett aranyérmét a hollandiai Dordrechtben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, ráadásul öccse, Liu Shaoang nyerte az ezüstérmet.

Az MTK 23 éves versenyzője így mind a négy egyéni számban a legjobb kettőben zárt, ugyanis 1500 méteren győzött, míg 500 és 1000 méteren második lett. Testvére harmadszor állhat dobogóra ezen a kontinensviadalon az 500 méteres diadala és az 1500 méter ezüstérme után.

photo_camera Fotó: VINCENT JANNINK/AFP

A 3000 méteres szuperdöntőben a 20 éves Liu Shaoang harmadikként, míg bátyja negyedikként ért célba. A magyar testvérpár az egész futamban csak és kizárólag Szemjon Jelisztratovra figyelt, amíg az orosz hátul korcsolyázott, addig ők is. A részhajrához közeledve Jelisztratov előre tört, de vele tartott mindkét magyar, a részhajrában Liu Shaoang harmadik lett a két szökevény, az olasz Yuri Confortola és az izraeli Vladislav Bykanov mögött. Jelisztratov ezután sem igazán erőlködött, így a Liu fivérek kontrollálták a futamot, s a nekik tökéletesen megfelelő harmadik és negyedik pozícióban értek célba.

Nem sokkal később az olimpiai bajnok magyar férfi váltó arany-, míg a női bronzérmes lett. A magyar csapat így érmek számában is minden idők legeredményesebb kontinensviadalán van túl, ugyanis négy arany-, négy ezüst- és egy bronzéremmel összesen kilenc dobogós helyezéssel zárt. Az eddigi rekordot a 2009-es, torinói kontinensviadal tartotta nyolc medállal.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Cole összeállítású férfi váltó nagy csatában múlta felül a hazai közönség által hajtott holland négyest, míg a Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Knoch Marta, Somogyi Barbara alkotta női négyes végig a harmadik helyen korcsolyázva szerezte meg a bronzérmet a hollandok és oroszok mögött. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.