May: Ha az alkum nem kap többséget, talán sohasem lesz Brexit

külföld
2019 január 13., 11:34
comments 527

Kedden kerül a brit parlament elé a Brexit forgatókönyve, az szerződés, ami meghatározza Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. 

Március 29-e a határidő, ameddig az EU összes parlamentjének el kell fogadnia a szerződést, hogy a brit kilépés a terv szerint megtörténhessen. Az európai miniszterelnökök és elnökök már novemberben jóváhagyták elvben a szöveget. 

Csakhogy a brit parlament még nem, és decemberben egyszer már elhalasztották róla a szavazást, annyira valószínűtlen volt, hogy a képviselők többsége támogassa. A brit kormány azonban nem húzhatta tovább az időt, kedden szavazni kell. Most sincs nagy esély rá, hogy elfogadják.

Theresa May miniszterelnök, aki a Brexitről döntő népszavazás után vette át a kormányzást 2016-ban, drámai hangú cikkben szólította meg a választókat és a képviselőket a Sunday Express című lapban. Ebben olyan állítások vannak, mint:

  • A mostani generáció legjelentősebb parlamenti szavazása következik.
  • Megbocsáthatatlan lenne, ha a képviselők nem teljesítenék a nép óhaját, márpedig a nép a 2016-os népszavazáson és a 2017-es parlamenti választáson is kifejezte, hogy ki akar lépni az EU-ból.
  • 2016 óta mindent megtett a lehető legjobb kilépési alku elfogadásáért, ennél jobbat nem lehet elérni. 
  • Ha nem szavazzák meg, akkor megegyezés nélkül kellene kilépni, ami súlyosan veszélyeztetné a britek biztonságát és életszínvonalát.
  • Vagy pedig le kell állítani a kilépési folyamatot, aminek az lesz a vége, hogy sohasem lesz Brexit, ám ez a demokrácia elárulása volna. 
  • Nincs már mód azon az alapon visszautasítani az alkut, hogy valaki másmilyet szeretne. Ez van, vagy semmi sincs.

A kilépési feltételekről itt írtunk részletesen. Azért utálják ennyire a brit képviselők, mert a Brexit híveinek édeskevés, a maradást pártolóknak pedig felesleges. 

Az alku ugyanis lényegében az időhúzásról szól, mert 2020 végére tolja a valódi kilépést, hiszen egy csomó alapvetően fontos kérdésről addig kell megegyezni az EU-val. Elsősorban az északír határról, ami a legnehezebb része az egész problémának.

Theresa May
photo_camera Theresa May Fotó: BEN STANSALL/AFP

Könnyen lehet, hogy kedden elutasítja a parlament az alkut, hiszen:

  • May kormányának nincs igazi többsége a parlamentben, a DUP nevű észak-ír párt támogatására szorul, akik eddig nagyon ellenezték a feltételeket, éppen a határ körüli bizonytalanságok miatt.
  • Az ellenzéki Munkáspárt elnöke szerint új választásokat kellene kiírni, hogy egy másik kormány tárgyalhasson tovább az EU-val feltételekről. Ez nyilván a kilépés elhalasztását is jelentené. 
  • A kormányzó konzervatívok rendkívül megosztottak, sokuknak túl puhák a feltételek, de vannak köztük, akik inkább új népszavazást akarnak, hátha mégse kell Brexit.

Sorra szólalnak meg a korábbi miniszterelnökök is. John Major egykori konzervatív kormányfő szerint az egyetlen értelmes megoldás az lenne, ha a brit kormány a kilépés elhalasztását kérné az EU-tól, akármilyen kényelmetlen volna is ez belpolitikai szempontból. 

Tony Blair munkáspárti volt miniszterelnök szerint új népszavazást kellene kiírni, mert most már látják az emberek, hogy milyen rossz lenne elhagyni az EU-t. Ő egyenesen felkelésre szólította fel a népet a Brexit ellen. 

David Cameron, aki konzervatív miniszterelnökként kiírta a népszavazást, viszont elment a múlt héten szörfözni Costa Ricára, bár a szavazáskor már otthon lesz. Ő támogatja May tervét amúgy.

A Mayhez lojális konzervatív politikusok hallgatnak arról, hogy mi a kormány terve arra az esetre, ha kedden a parlament elutasítja a javaslatot. A legtöbben arra számítanak, hogy May lemondana. 

A múlt héten a brit parlament elfogadott egy olyan kiegészítést, hogy ha a terv elbukik, akkor a kormánynak három napon belül egy új tervvel kell a parlament elé állnia. Ennyi idő alatt nagyon fura lenne, ha sikerülne új alkut kötni az EU-val - amely már novemberben jelezte, hogy nem köt újat - ugyanakkor lehet, hogy van valami titkos egyezség arról, hogy kis módosításokat mégis eszközöljenek, hátha második nekifutásra sikerül megszavaztatni.

Dominic Raab, aki tavaly novemberig May Brexit-ügyi minisztere volt, szintén írt egy cikket a hétvégén, a Telegraph című lapba. Ő arra kéri a képviselőket, hogy ne szavazzák meg az alkut, mert Nagy-Britannia nem hagyhatja Brüsszelnek, hogy egy rossz alkura kényszerítsék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.