Úgy tűnik, hogy kiderült végre, hogyan halt mag az ENSZ-főtitkár Afrikában

Két hét múlva mutatják be Amerikában a Cold Case Hammarskjöld című dokumentumfilmet, ami eddig nem ismert vallomásokkal, és a korábbi nyomozások részletes ismertetésével járja körül az ENSZ egykori főtitkárának, Dag Hammarskjöldnek a rejtélyes halálát.

A svéd politikus repülőgépe 1961 szeptemberében, a mai Zambia területén zuhant le, máig tisztázatlan körülmények között.

Hammarskjöld a frissen függetlenné vált Kongó polgárháborús konfliktusában igyekezett közvetíteni, amelyben a gyarmati uralom elleni küzdelem főszereplői estek egymásnak, és 1961 januárjában Csombe kivégeztette Lumumbát.

A Sundance fesztiválon két héttel ezelőtt először vetített dokumentumfilm szerint az ENSZ főtitkárának repülőgépét minden bizonnyal lelőtték, és az elkövető egy bizonyos Jan van Risseghem lehetett, aki később többeknek is beszélt a tettéről.

Risseghem annak idején a Csombe nevével fémjelzett felkelők zsoldjában állt, mint pilóta. A felkelést támogatta egy befolyásos belga bányavállalat is, reménykedve a környék nyersanyagban gazdag lelőhelyeinek kiaknázásában. Nyugati és dél-afrikai zsoldosok sora harcolt a felkelők mellett.

Risseghem Belgiumban született, de a második világháborúban a náci megszállás elől Nagy-Britanniába menekült, ahol katonai pilótának képezték ki, több bevetésen is részt vett a háborúban.

Dag HammarskjöldFotó: AFP

Hammarskjöld halála után felmerült, hogy egy másik gépről lelőtték a titkos küldetésen lévő ENSZ-delegáció gépét, de sohasem bizonyították be, hogy valóban ez történt. 

Az új dokumentumfilm összeszedi a nyomozás közben nem elég alaposan kivizsgált nyomokat, és számos tanút is megszólaltat. Risseghem már nincs életben, de egykori kollégái közül van, aki elmondja, hogy meghamisították a végzetes napon a repülési naplóját. 

A legfontosabb pedig egy belga nyugalmazott tiszt beszámolója, aki 1965-ben a belga hadseregben ismerkedett meg Risseghemmel, ahol ejtőernyősök kiképzésén dolgoztak. Ő azt állítja a filmben, hogy Risseghem elmondta neki, hogy rálőtt az ENSZ-főtitkár gépére, bár nem tudta, hogy ki utazik a repülőn, csak egy parancsot hajtott végre.  

A filmből az is kiderül, hogy Risseghemet izgatta Hammarskjöld halála, és sokat foglalkozott az ezzel kapcsolatos hírekkel. (Guardian

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.