Bolsonaro könnyebbé tette a fegyvervásárlást

Kampányígérete teljesítésének első intézkedéseként a fegyvervásárlást megkönnyítő rendeletet hozott Jair Bolsonaro brazil államfő kedden.

Az elnöki rendelet az első lépés ahhoz, hogy eltöröljék azt a 2003-as szigorú fegyvertartási törvényt, amely gyakorlatilag lehetetlenné tette a civil lakosság számára a törvényes fegyvertartást.

Fotó: EVARISTO SA/AFP

A szélsőjobboldali Bolsonaro erre vonatkozó üzenete az elnökválasztási kampányban kedvező visszhangot váltott ki a szavazók körében a dél-amerikai országban, ahol 2017-ben 64 ezer gyilkosságot követtek el, közülük 43 ezret lőfegyverrel. Bolsonaro azzal érvelt, hogy a braziloknak joguk van a fegyvertartáshoz és ahhoz, hogy meg tudják védeni magukat a bűnözőkkel szemben.

A határozat megszünteti a brazil szövetségi rendőrség illetékességét a civil fegyvervásárlási kérelmek jóváhagyásában. A több mint 200 milliós lakosú dél-amerikai országban 2017-ben mintegy 330 ezer civilnek volt fegyvertartási engedélye.

Az új rendelet értelmében továbbra sem lehet majd magánszemélyeknek lőfegyverrel közterületen tartózkodni vagy azt maguknál hordani, ezt csak a rendfenntartók tehetik meg.  

A Reuters brit hírügynökség megjegyezte: nehéz pontosan meghatározni, hány illegális fegyver van Brazíliában, de az ország igazságügyi minisztériumának egy korábbi tanulmánya szerint számuk 8 millió körül mozog.

A hírügynökség hozzátette: a brazíliai drogbandák és félkatonai szervezetek könnyűszerrel hozzájutnak a Taurus Armas SA brazil fegyvergyártó portékáihoz vagy a környező országokból csempészett más márkájú fegyverekhez. A Rio de Janeiró-i bandák például jelenleg szinte kizárólag az osztrák Glock pisztolyait használják, de más európai és amerikai gyártók gépkarabélyaira is rátették már a kezüket. (MTI, France 24)