Az MTA nem szeretné a kiváló kutatók kutatási ösztöndíjából fizetni a villanyszámlát

Közleményben cáfolja az Innovációs és Technológiai Minisztérium előző napi állításait a Magyar Tudományos Akadémia. Az ITM január 15-i közleményében azt állította, hogy biztosított az intézmény finanszírozása. Az MTA udvarias megfogalmazása szerint ez "nem felel meg a valóságnak", ugyanis "az MTA kutatóközpontjainak 2018. évi maradványa teljes egészében kötelezettségvállalásokkal terhelt".

Az MTA szerint a minisztérium állításával szemben a közleményben megjelölt források, illetve azok egy része "csak akkor csoportosíthatók át visszatérítendő támogatásként és átmenetileg az intézetek dologi kiadásaira, ha az ITM érvényes jognyilatkozattal kötelezettséget vállal arra, hogy az így felhasznált forrásokat visszapótolja". Azt külön is kifogásolják, hogy az ITM közleménye alapján például azokból a forrásokból kéne fizetniük az intézmény fenntartását, amiből a legjobb magyar kutatókat hazahívó, illetve itthon tartó Lendület programot finanszírozzák.

Az MTA-nak ugyanis most közüzemi kiadásokra, a működés általános feltételeinek biztosítására kéne pénz, erre pedig a minisztérium által javasolt feltételes közbeszerzés sem jelent megoldást.

A legelkeserítőbb az egészben az, hogy az MTA közleménye szerint az ITM évi 1400 milliárdos költségvetéséhez viszonyítottan elenyésző összegről van szó, az akadémiai kutatóhelyek éves dologi kiadása ennek kevesebb, mint egy százaléka. (Via MTA)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.