Kanada kegyelmét kért a Kínában drogcsempészetért halálra ítélt állampolgárának

2019 január 16., szerda 7:23
52

Kanada hivatalosan kegyelmet kért a Kínában drogcsempészet miatt halálra ítélt állampolgárának – közölte Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter Québec tartományban.

A kanadai hatóságok a kínai nagykövetségéhez fordultak kegyelmi kérvénnyel. Freeland emlékeztetett arra, hogy Kanada régóta és következetesen ellenzi a halálbüntetést:

„Úgy gondoljuk, hogy ez embertelen, és nem helyénvaló, és bárhol is mérlegelik a halálbüntetés kiszabását egy kanadai vonatkozásában, felemeljünk ellene a hangunkat, és mások esetében is ezt tesszük.”

Kínában hétfőn ítélték halálára Robert Lloyd Schellenberg kanadai állampolgárt kábítószer-csempészet vádjával. A talieni népbíróság ítélete szerint Schellenberg „összeesküdött másokkal”, hogy 2014 végén 222 kg metamfetamint csempésszen Kínából Ausztráliába. A liaoningi legfelsőbb bíróság tavaly decemberben rendelt el perújrafelvételt, miután az ügyészség azzal érvelt, hogy az eredetileg kiszabott 15 éves börtönbüntetés túl enyhe volt. Schellenberg fellebbezni fog. Az egyik ügyvédje azt mondta: a bíróság nem szigoríthatta volna az ítéletét anélkül, hogy új bizonyítékot mutattak volna be az ügyben.

Robert Lloyd Schellenberg a bíróság előtt 2019. január 14-én Fotó: AFP

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök elítélte a halálos ítéletet, és azzal vádolta Kínát, hogy önkényesen hozta meg a döntést.

A Kanada és Kína közötti kapcsolatok azóta feszültek, hogy Kanadában az amerikai hatóságok kérésére tavaly decemberben letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei kínai informatikai és mobil távközlési konszern globális pénzügyi igazgatóját, az óriásvállalat alapítójának lányát. Az USA szerint Meng Van-csou a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington és az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat. A letartóztatás ellen Peking hevesen tiltakozott, és az eset után Kínában őrizetbe vettek több kanadai állampolgárt az ország „nemzetbiztonságát fenyegető” cselekmények gyanújával. Bár Kína nem kapcsolta össze Meng ügyét a kanadaiak letartóztatásával, de korábban arra figyelmeztette Kanadát, hogy súlyos következményekkel kell számolnia, ha nem engedik azonnal szabadon a Huawei alapítójának lányát. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt