A Számvevőszék szerint szerdán három óra alatt dobták össze a Momentumot ekéző animációs filmet

politika
2019 január 17., 13:40
comments 362
  • Nem készítették elő már korábban azt a Momentum-ekéző animációs filmet, amit tegnap tettek közzé - állítja az Állami Számvevőszék, amely ezzel a filmmel igyekszik megmagyarázni, miért vonta meg az ellenzéki párt állami támogatását.
  • Közben azért azt is állítják, hogy "hetek óta tudtuk, hogy ez lesz a megállapítás."
  • A filmben a tényállítások keverednek olyan nyílt politikai propagandával, mintha a Számvevőszék nem pártatlan állami ellenőrzőszerv lenne, hanem a Momentum ádáz politikai konkurense.

Még a legjóhiszeműbb hírfogyasztók közül is sokan gyanakodtak előre megtervezett és jól előkészített akcióra, amikor az Állami Számvevőszék tegnap, vagyis szerdán szinte a hír bejelentésével egyidőben egy háromperces animációs filmben magyarázta el, mit találtak annyira törvénytelennek a Momentum gazdálkodásában, ami miatt azonnali hatállyal fel kellett függeszteniük a párt állami támogatását.

A lépés két okból volt meglepő: 

  1. Az ÁSZ tegnapelőtt, vagy január 15-én még pont azt jelentette be, hogy megszünteti a Momentum állami támogatásának korábban elrendelt felfüggesztését, mivel a pártot végre el tudják érni a hivatalosan megadott székhelyükön. Majd egy nappal később már azt jelentették be, hogy megint felfüggesztik az állami pénz folyósítását, különféle vélelmezett törvénysértésekre hivatkozva.
  2. Egy nappal korábban még hiába kapott zöld utat a Momentum, az ÁSZ szerdán már kész, a döntés hátterét magyarázó animációs filmet tudott letenni az asztalra.

Az animáció nem volt előre betárazva, azt szerdán reggel kezdték el összerakni és durván három óra alatt már készen is volt - nyilatkozta a 444-nek Horváth Bálint, az ÁSZ szóvivője. Horváth azt mondta, hogy az előző hétvégén kezdett azon gondolkodni, hogy mivel az elmúlt hetekben "sok hír, dezinformáció és félreérthető megnyilatkozás" jelent meg a Momentum és a Párbeszéd ÁSZ-vizsgálatáról, az összetett témát pedig nem mindenki érti, jó lenne valamilyen közérthető formában összefoglalni az ügyet, az előzményeit és a számvevők álláspontját.

Végül úgy döntöttek, hogy a közérthető forma egy Youtube-ra feltöltött magyarázó animáció lesz. A pár óra alatt összerakott klipet két program, a Photoshop és az Adobe Premier Pro segítségével készítették el. 

link Forrás

Horváth, miközben többször is megismételte, hogy a film szerdán készült el, azt sem titkolta el, hogy "hetek óta tudtuk, hogy ez lesz a megállapítás". Mármint hogy az állami támogatás felfüggesztése lesz a Momentum vizsgálatának a végeredménye. 

Na de akkor miért oldották fel a  korábban elrendelt zárlatot kedden, ha úgyis tudni lehetett, hogy a végső döntés az újabb felfüggesztés lesz? - kérdeztem vissza. Horváth szerint azért, mert két teljesen különböző ügyről van szó: a magyarázat szerint korábban azért zárták el az állami pénzcsapot, mert a pártot nyár óta egyszerűen nem tudták elérni a hivatalosan megadott központi címükön, így nem tudtak kommunikálni velük. Mivel a Momentum októbertól már átvette a neki címzett küldeményeket, már nem állt fenn a felfüggesztés indoka. Egy nappal később viszont azért keményítettek be megint, mert - a szóvivő szerint - ekkor már az egész vizsgálat végső konklúziója lett az, hogy a Momentum nem számolt el rendesen az államtól kapott 500 millió forinttal.

Maga a film nagyrészt az ÁSZ álláspontjának törvényi hivatkozásokkal és tényállításokkal megtámogatott, tömör, vázlatszerű elmagyarázása. De nemcsak ebből áll. A vége felé ugyanis olyan, leginkább a kormány propagandakiadványaitól megszokott sanda sejtetések és félig kimondott inszinuációk is elhangoznak benne, mint például az, hogy

"azt sem lehet tudni, hogy a Momentum kapott-e máshonnan, például külföldről tiltott támogatást a kampányához."

Ennek semmi köze az államtól kapott 500 millió elszámolásához, sem bármiféle felmerült tényhez,, hanem egyszerű, alig kódolt, úgynevezett sorosozás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.