Nyomoz a berlini ügyészség az oroszbarát német újságíró után, aki utasítást adhatott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodájának felgyújtására

POLITIKA
2019 január 19., 12:14
comments 86

A berlini ügyészség vizsgálatot indított annak a szélsőjobboldali német újságírónak az ügyében, aki a lengyel bíróság előtt elhangzott vallomás alapján utasítást adott Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodájának felgyújtására

Az ügy egyik lengyel vádlottja, a 28 éves Michal Prokopowicz azt állította a bíróság előtt, hogy Manuel Ochsenreiter német újságíró, a bevándorlásellenes német AfD párt egyik tanácsadója adott utasítást és pénzt a támadás végrehajtására. 

Az AfD politikusai, jobboldalon pedig Manuel Ochsenreiter 2016-ban
photo_camera Az AfD politikusai, jobboldalon pedig Manuel Ochsenreiter 2016-ban Fotó: Igor Maslov/Sputnik

Az előzetes nyomozás alapján Ochsenreiter, aki ismert támogatója volt a Kelet-Ukrajnában területeket elfoglaló, Moszkvából támogatott alakulatoknak és rendszeresen szerepelt az orosz médiában is, gyújtogatással gyanúsítható, közölte a berlini ügyészség szóvivője. 

A nyomozás tényét a Die Zeit írta meg csütörtökön, ezt erősítette meg az ügyészség. 

A tavalyi februári támadásnak nem volt áldozata. Az Ungvár belvárosában található magyar kulturális irodának a földszinti ablakát törték be, majd felgyújtották az épületet. Az akció komoly súrlódást okozott tavaly Kijev és Budapest között, pedig a két ország viszonya az ukrán nyelvtörvény miatt egyébként sem volt kiegyensúlyozott.

A támadás miatt tavaly Szijjártó Péter külügyminiszter be is kérette az ukrán nagykövetet és arról beszélt, hogy „egészen elképesztő folyamat zajlik Ukrajnában, a szélsőséges politikai eszmék előretörőben vannak”.

A hatóságok vizsgálata szerint viszont jelen állás szerint a támadás elkövetői magukat ukrán ultranacionalistáknak akarták feltüntetni, többek között ezért festettek náci szimbólumokat az épület falára, ugyanakkor a gyanú szerint szélsőjobboldali csoporthoz tartozó lengyel állampolgárok voltak, akiket egy oroszbarát német újságíró instruált.  Ochsenreiter korábban már tagadta, hogy bármi köze lenne a támadáshoz.  (RFE/RL)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.