A rendőrség azt állítja, jogszerűen vizsgálták át a momentumos Cseh Katalin holmiját, amikor igazoltatták és eljárást indítottak ellene

Cseh Katalin, a Momentum politikusa vasárnap osztotta meg, hogyan igazoltatták a rendőrök és indítottak ellene eljárást, amiért jóval korábban a demonstráción meggyújtott egy füstgyertyát.

Az eljárásról Cseh azt írta, abszurdnak érezte, hiszen a füstgyertyás akciója után jóval történt, ami - ha veszélyes lett volna (tiltott pirotechnikai eszközről beszéltek a rendőrök) -, akkor azonnal közbe kellett volna lépniük.

„Teljesen abszurdnak érzem ezt az eljárást, és nehéz elvonatkoztatni attól a gondolattól, hogy mostanában a békés tüntetők szisztémás vegzálása, a kiállástól való eltántorítása történik.”

A másik erős mozzanata volt a rendőrségi eljárásnak Cseh leírása szerint, hogy elég alaposan átkutatták a holmiját:

„Igazoltatás, motozás, alapos ellenőrzés. Ízekre szedték a táskámat, kipakoltatták és átnézték a személyes tárgyaimat, a telefonomat, belelapoztak a jegyzetfüzetembe, kinyitották a pénztárcámat, és még az apró közé is belekotortak. ”

A 444 felkereste a rendőrséget, hogy kommentálják a kimerítő motozást, a BRFK pedig válaszolt. Megerősítették, hogy a tiltott pirotechnikai eszköz miatt jártak el:

„A megkeresésében szereplő személyt a BRFK járőrei 2019. január 19-én 15 óra 55 perckor Budapest I., Fő utcában intézkedés alá vonták, igazoltatták, és mivel kezében egy lila színnel működő füstgyertyát tartott, ezért polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt feljelentést tettek ellene.”

És azt állítják, a motozás során betartották a vonatkozó törvényi előírásokat:

„Az intézkedő járőrök az igazoltatást és a ruházat átvizsgálást az 1994. évi XXXIV. törvény alapján jogszerűen és szakszerűen hajtották végre, az igazoltatott személy telefonjának és jegyzeteinek tartalmát nem ellenőrizték, abba nem tekintettek bele. ”