A rendőrség azt állítja, jogszerűen vizsgálták át a momentumos Cseh Katalin holmiját, amikor igazoltatták és eljárást indítottak ellene

Tbg
politika
2019 január 20., 19:45

Cseh Katalin, a Momentum politikusa vasárnap osztotta meg, hogyan igazoltatták a rendőrök és indítottak ellene eljárást, amiért jóval korábban a demonstráción meggyújtott egy füstgyertyát.

Az eljárásról Cseh azt írta, abszurdnak érezte, hiszen a füstgyertyás akciója után jóval történt, ami - ha veszélyes lett volna (tiltott pirotechnikai eszközről beszéltek a rendőrök) -, akkor azonnal közbe kellett volna lépniük.

„Teljesen abszurdnak érzem ezt az eljárást, és nehéz elvonatkoztatni attól a gondolattól, hogy mostanában a békés tüntetők szisztémás vegzálása, a kiállástól való eltántorítása történik.”

link Forrás

A másik erős mozzanata volt a rendőrségi eljárásnak Cseh leírása szerint, hogy elég alaposan átkutatták a holmiját:

„Igazoltatás, motozás, alapos ellenőrzés. Ízekre szedték a táskámat, kipakoltatták és átnézték a személyes tárgyaimat, a telefonomat, belelapoztak a jegyzetfüzetembe, kinyitották a pénztárcámat, és még az apró közé is belekotortak. ”

A 444 felkereste a rendőrséget, hogy kommentálják a kimerítő motozást, a BRFK pedig válaszolt. Megerősítették, hogy a tiltott pirotechnikai eszköz miatt jártak el:

„A megkeresésében szereplő személyt a BRFK járőrei 2019. január 19-én 15 óra 55 perckor Budapest I., Fő utcában intézkedés alá vonták, igazoltatták, és mivel kezében egy lila színnel működő füstgyertyát tartott, ezért polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt feljelentést tettek ellene.”

És azt állítják, a motozás során betartották a vonatkozó törvényi előírásokat:

„Az intézkedő járőrök az igazoltatást és a ruházat átvizsgálást az 1994. évi XXXIV. törvény alapján jogszerűen és szakszerűen hajtották végre, az igazoltatott személy telefonjának és jegyzeteinek tartalmát nem ellenőrizték, abba nem tekintettek bele. ”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.