Az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is megsemmisítette a bíróság

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egyelőre semmiképp nem lehet elkezdeni a Liget-projekt keretében megvalósuló Új Nemzeti Galéria építési munkálatait, a bíróság ugyanis megsemmisítette az egyik neves japán építészstúdió által 50 ezer négyzetméteresre tervezett kiállítótér építési engedélyét.

Az RTL Híradója szerint zuglói civilek szerették volna megnézni az épület pontos terveit, ezt azonban nem engedélyezte nekik az illetékes kormányhivatal, ezért bírósághoz fordultak. Kedden a bíróság nekik adott igazat, ezért meg is semmisítette az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét. Ez már a második épület a 250 milliárdos összköltségvetésű Liget-projektben, aminek bíróság semmisíti meg az építési engedélyét: ugyanez a szervezet szerette volna korábban a Néprajzi Múzeum terveit megnézni, majd miután nem engedték nekik, a bíróság novemberben ebben az ügyben is nekik adott igazat.

A szervezetnek a Dózsa György úti mélygarázzsal kapcsolatban is folyamatban van egy pere.

A kormány szerint ez az egész nem szakmai, hanem technikai kérdés, Dömötör Csaba, a propagandaminisztérium államtitkára azt mondta, a bíróság döntésétől függetlenül a kivitelezés ugyanolyan szakmai tartalommal haladhat tovább. A Városliget Zrt. pedig az RTL-nek azt mondta, a bírósági döntés nem okoz késést a projektben.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.