Ha nincs megállapodás a Brexitről, az Ír-szigeten határellenőrzés lesz

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az EU új módszerrel nyomasztja a briteket Brexit-ügyben: bejelentették, hogy szerintük „eléggé nyilvánvaló”, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg, akkor Írország és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország között újra határellenőrzés lesz. Ez a briteknek azért kényes téma, mert az északír függetlenségiekkel London azzal a kikötéssel kötött békét, hogy Írország és Észak-Írország között nincsen határellenőrzés.

A helyzet az ír kormányt is aggasztja, ugyanis megegyezés nélküli Brexit esetén Dublin kötelessége lenne, hogy ellenőrzőpontokat állítson fel Észak-Írország felé az utakon, és határőrséggel lássa el őket.

Hogy a két Írország között ne legyen határellenőrzés, azt az 1998-ban megkötött nagypénteki egyezmény szavatolja, ez volt az a megegyezés, ami megalapozta a békét az Ír-szigeten, ezután tette le a fegyver az IRA nevű terrorszervezet is, igaz, egy a szervezet magát Valódi IRA-nak nevező és a megegyezést ellenző szárnya pont az egyezmény után követett el újabb bombamerényleteket. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.