Elhagyta a családja az indiai nőjogi aktivistát

Kanakdurga (balra) társával, a jogászprofesszor Bindu Amminivel. A két nőjogi aktivista január 2-án szerzett érvényt az indiai legfelsőbb bíróság tavaly szeptemberi ítéletének arról, hogy igenis bemehetnek menstruáló korú nők is a hindu szent helyekre.Fotó: STR/AFP

Elhagyta a családja Kanakadurgát, a 39 éves indiai nőjogi aktivistát, aki 2019. január 2-án társával, a 40 éves Bindu Amminivel elsőként szerezhetett érvényt az indiai legfelsőbb bíróság döntésének, mely kimondta, hogy igenis joguk van ellátogatni Kerala állam egyik kiemelt hindu szenthelyére, a Sabarimalába, ahonnan korábban minden, menstruáló korú nőt kitiltottak.

A legfelsőbb bíróság még szeptemberben mondta ki, hogy ilyen általános tilalmat nem vezethetnek be, még ha amúgy az éppen menstruáló nőknek vallási alapon meg is tilthatják a belépést a szent helyre. De hiába próbálkozott ezzel sok nő, végül Kanakadurgának és társának csak hónapokkal később, több ezer nő kiállásának köszönhetően sikerült csak bejutnia az épületbe.

Azóta Kanakadurga élete tragikus fordulatot vett. Miután hazatért, anyósa úgy összeverte, hogy kórházba került. A kórházból január 15-én engedték ki, de amikor hazament, otthonát üresen, bezárva találta. A rendőrök egy közeli állami asszonyszállásra vitték, másnapra pedig beidézték a rendőrségre a férjét, Krishan Unnit. Ő azonban megtagadta nejét, és nélküle távozott a rendőrségről, így Kanakadurga kénytelen volt újra az állami otthonba visszatérni.

A másik aktivista sorsa szerencsésebben alakult. Az akciójuk után ugyan Bindu Ammininek is bujkálnia kellett, de őt legalább támogatta a családja, és időközben már az egyetemre is visszatérhetet, ahol jogot tanít. "A diákjaim és a kollégáim is nagyon együttműködőek" - mondta a BBC-nek.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.