Elhagyta a családja az indiai nőjogi aktivistát

külföld
2019 január 23., 10:44
Kanakdurga (balra) társával, a jogászprofesszor Bindu Amminivel. A két nőjogi aktivista január 2-án szerzett érvényt az indiai legfelsőbb bíróság tavaly szeptemberi ítéletének arról, hogy igenis bemehetnek menstruáló korú nők is a hindu szent helyekre.
photo_camera Kanakdurga (balra) társával, a jogászprofesszor Bindu Amminivel. A két nőjogi aktivista január 2-án szerzett érvényt az indiai legfelsőbb bíróság tavaly szeptemberi ítéletének arról, hogy igenis bemehetnek menstruáló korú nők is a hindu szent helyekre. Fotó: STR/AFP

Elhagyta a családja Kanakadurgát, a 39 éves indiai nőjogi aktivistát, aki 2019. január 2-án társával, a 40 éves Bindu Amminivel elsőként szerezhetett érvényt az indiai legfelsőbb bíróság döntésének, mely kimondta, hogy igenis joguk van ellátogatni Kerala állam egyik kiemelt hindu szenthelyére, a Sabarimalába, ahonnan korábban minden, menstruáló korú nőt kitiltottak.

A legfelsőbb bíróság még szeptemberben mondta ki, hogy ilyen általános tilalmat nem vezethetnek be, még ha amúgy az éppen menstruáló nőknek vallási alapon meg is tilthatják a belépést a szent helyre. De hiába próbálkozott ezzel sok nő, végül Kanakadurgának és társának csak hónapokkal később, több ezer nő kiállásának köszönhetően sikerült csak bejutnia az épületbe.

Azóta Kanakadurga élete tragikus fordulatot vett. Miután hazatért, anyósa úgy összeverte, hogy kórházba került. A kórházból január 15-én engedték ki, de amikor hazament, otthonát üresen, bezárva találta. A rendőrök egy közeli állami asszonyszállásra vitték, másnapra pedig beidézték a rendőrségre a férjét, Krishan Unnit. Ő azonban megtagadta nejét, és nélküle távozott a rendőrségről, így Kanakadurga kénytelen volt újra az állami otthonba visszatérni.

A másik aktivista sorsa szerencsésebben alakult. Az akciójuk után ugyan Bindu Ammininek is bujkálnia kellett, de őt legalább támogatta a családja, és időközben már az egyetemre is visszatérhetet, ahol jogot tanít. "A diákjaim és a kollégáim is nagyon együttműködőek" - mondta a BBC-nek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.