Génszerkesztett babát vár egy újabb kínai nő, 12-14 hetes terhes

TUDOMÁNY
2019 január 23., 07:12
comments 84

A várandósság 12-14. hetében lehet az a kínai nő, aki szintén részt vett Ho Csian-kuj sencseni tudós tudományos kutatásában, amiben novemberben megszületettek az első génszerkesztett ikrek – közölte William Hurlbut, az amerikai Stanford Egyetem bioetikusa, aki már évek óta kapcsolatban állt a kínai kollégájával.

Ho Csian-kuj novemberben egy hongkongi tudományos konferencián jelentette be, hogy olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolította, hogy ellenállóak legyenek a HIV-vírussal szemben. Részletek ismertetése nélkül közölte azt is, hogy egy második önkéntes kínai pár vár ilyen babát.

A bejelentése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek is elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból. Az illetékes kínai hatóság azonnal elrendelte mindazon tudósok kutatásainak felfüggesztését, akik közreműködtek a génszerkesztett ikerpár létrehozásában, mondván az a kínai törvényekbe és a tudományos etika alapszabályaiba ütközik.

Ho Csian-kuj (He Jiankui) a Hongkongi Egyetem csúcstalálkozóján 2018. november 28-án.
photo_camera Ho Csian-kuj a Hongkongi Egyetem csúcstalálkozóján 2018. november 28-án. Fotó: Anthony Wallace/AFP

Ho Csian-kuj tudományos kutatásáról a hazájában folyt hatósági vizsgálat megállapította, hogy a sencseni Tudományos és Műszaki Déli Egyetem kutatója megkerülte a tudományos felügyeletet, és megsértette a tudományos irányelveket azért, hogy hírnevet szerezzen és meggazdagodjon. A sencseni egyetem hétfőn közölte, hogy azonnali hatállyal megszüntette Ho munkaviszonyát, tudományos kutatásait, oktatói munkáját. Az ügyében rendőrségi vizsgálat is folyik.

Mint kiderült, nyolc pár vett részt Ho kutatásaiban, minden egyes esetben a férfi volt HIV-pozitív, a nők nem voltak HIV-fertőzöttek. Ho kutatási eredményeinek közzététele után tudósok közölték: nem szükséges génszerkesztést végezni ahhoz, hogy megakadályozzák a HIV-fertőzés átterjedését az apáról a gyerekére.

William Hurlbut, aki nem értett egyet azzal, amit Ho a génszerkesztés terén tett, az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy két éve ismeri a kínai tudóst, akivel rendszeresen kiterjedt beszélgetéseket folytatott a génszerkesztésről, annak etikai vonatkozásairól, arról, mit szabad, és mit nem lehet véghez vinni.

A hongkongi konferencia után fel akarta keresni Ho laboratóriumát, de a génszerkesztett ikerpár megszületésének bejelentése után Hót a kínai biztonsági illetékesek védelme alá helyezték a sencseni egyetem egyik lakásában, ahol a családja rendszeresen meglátogathatta. Hurlbut is beszélt vele hetente telefonon, de nem találkoztak, és hét napja nincs híre a kínai kutatóról.

Egy héttel a hongkongi konferencia után Ho elmondta nekem, hogy az ügyében folyó vizsgálatban tisztelettel bánnak vele, és elgondolkozott azon, mit kellett volna másképp tennie – mondta az AP amerikai hírügynökségnek.

„Nem tűnt úgy, mintha meg lett volna félemlítve vagy stressz gyötörte volna. Szabadon járkálhatott a campuson belül”, nem kezelik fogolyként, a hatóságok és a kínai tudós szerint is jó elképzelés volt, hogy elzárták őt a médiától és másoktól, akik kapcsolatba akartak lépni vele – mondta.

„Az ügyét a törvények alapján komolyan kezelik, átadták a közbiztonsági szerveknek” – közölte a Hszinhua hírügynökség. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.