Büszke a munkájára a kínai tudós, aki azt állítja, egy páciense megszülte a világ első génmódosított ikerpárját

A kínai egészségügyi és orvosetikai hatóságok hétfőn vizsgálatot indítottak, miután egy kutató azt állította, hogy egy páciense megszülte a világ első génmódosított ikerpárját. A sencseni Déli Tudományos és Műszaki Egyetem fizetés nélküli szabadságon lévő munkatársa, Ho Csian-kuj szerint olyan ikrek születtek, akik ellenállnak a HIV-vírusnak. Vizsgálat indult ellene, a kutatók őrültséget és Pandóra szelencéjét emlegetnek.

Ho Csian-kuj szerdán a Hongkongi Egyetemen, a Nemzetközi Emberigenom-szerkesztési Csúcstalálkozón több száz tudós és újságíró előtt kérdésekre válaszolva azt mondta, büszke az elmúlt három évben végzett munkájára, arra, hogy elérte, a kislányok ellenállók legyenek a HIV-fertőzésnek. Azt állította, hogy a kísérletben egy másik nő is terhes lett egy hasonlóan génmódosított embrióval. 8 pár vett részt a kísérletben, egy kiesett útközben, és Ho 31 petesejttel dolgozott, minden nőbe két génmódosított embriót helyezett be.

Ho Csian-kuj a Hongkongi Egyetem csúcstalálkozóján 2018. november 28-án.Fotó: Anthony Wallace/AFP

Azt is mondta, hogy a Crispr-Cas9 génszerkesztési technológiáról szóló tanulmányt elküldték egy meg nem nevezett tudományos folyóiratnak, de azt sem mondta el, az mikor jelenhet meg.

Ho Csian-kuj elmondta, hogyan használta a Crispr-Cas9-et, hogy módosítsa a CCR5 gént egy csoport embrióban mesterséges megtermékenyítésénél olyan párok esetében, ahol az apa HIV-pozitív volt. Azt mondta, a génmódosítás azt szolgálta, hogy tükrözze azt a természetes mutációt, ami a vírusnak ellenálló kevés emberben megvan.

A génmódosított kislányokat Nanának és Lulunak hívják, 18 hónapon át fogják megfigyelni őket – mondta. (Guardian)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.