Kínában vizsgálat indul a génmódosított ikerpár miatt, őrültséget és Pandóra szelencéjét emlegetnek a kutatók

tudomány
2018 november 27., 05:00
comments 213

A kínai egészségügyi és orvosetikai hatóságok hétfőn vizsgálatot indítottak, miután egy kutató azt állított, páciense megszülte a világ első génmódosított ikerpárját. Ho Csian-kuj azt mondta, olyan ikrek születtek, akik ellenállnak a HIV-vírusnak.

link Forrás

A Déli Tudományos és Műszaki Egyetem közleménye szerint Ho Csian-kuj fizetés nélküli szabadságon van február óta, és az intézmény nem tudott erről kutatási projektjéről. „Súlyosan megsértette a tudományos etikát és a szabályokat” - közölték.

Az emberekkel végzett kísérletezés „őrültség”, aminek súlyos következményei lehetnek - áll a hétfőn közzétett nyílt levélben, amelyet különböző kínai egyetemeken és intézetekben dolgozó több mint 120 kínai tudós és a Kínai Tudományos Akadémia tagjai is aláírtak. 

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a beavatkozás „visszafordíthatatlan átalakulást idéz elő az emberi genetikai anyagban, és ez elkerülhetetlenül belekeveredik az emberi génállományba”. 

Lehetséges - írták -, hogy a most megszületett gyerekek alapvetően egészségesek lesznek egy ideig, de „az emberi csoport potenciális kockázata és károsodása felmérhetetlen”.

A kínai tudósok Ho kutatásainak átfogó vizsgálatát sürgették: „Pandóra szelencéje feltárult, de talán van esélyünk arra, hogy bezárjuk, mielőtt orvosolhatatlanná válik”

„Ezek a kínai kutatók megsértették az emberi jogokat és súlyosan károsították a tudós közösség hitelét. A nemzetközi közösség ezt nem tűrheti” - hangsúlyozta Christiane Woopen, a tudományos és új technológiai etika európai csoportjának (EGE) elnöke. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.