Hogyan lett a börtönviselt terroristából kormányzati tanácsadó?

FILM
2019 január 27., 12:05
comments 131

1984. április 27-én az izraeli titkosszolgálat, a Sin Bét emberei egyszerre 25 embert tartóztattak le. Egy évekig tartó nyomozás sikere volt ez, amelynek a végén lekapcsolták a Zsidó Földalatti Mozgalom nevű terrorista hálózat legtöbb tagját. 

Jórészt erről a nyomozásról szól Shai Gal izraeli rendező dokumentumfilmje, amelyet a hétfőn kezdődő BIDF fesztiválon vetítenek Budapesten. (A fesztivál versenyfilmjei között szintén induló Tisztogatók című, a Facebook cenzorairól készült filmről itt írtunk korábban.)

A Jewish Underground (ez a film eredeti címe) első fele a zsidó terrorszervezet felgöngyölítéséről szól. Két merényletet hajtottak végre, 1980-ban palesztin települések polgármestereit robbantották fel, 1983-ban pedig egy hebroni muzulmán iskolára támadtak, három diákot megölve és harminchármat megsebesítve. 1984 tavaszán több, palesztinokat szállító buszra szereltek időzített bombákat, amikor a művelet közben elkapták őket. 

A film első felében néhány elkövető és a nyomozást vezető főtisztek beszélnek, sokszor ugyanarról az eseményről. A legerősebb részeknél mondatonként egymásra vágva magyarázzák, hogy mit csináltak ugyanazon a napon. Az egyik vitte a bombákat az autóján, a másik pedig követte. 

Itt a film előzetese:

link Forrás

A kihallgatások felidézése egészen drámai pillanatokat hoz, különösen amikor az egyik összeesküvő megrendülten emlékezik arra, hogy máig nem érti, hogy egy később elégetett feljegyzésének szövegét hogyan rekonstruálták a rendőrök, majd mintha csak neki válaszolna a nyomozó, elégedetten elmeséli a kamerának a trükköt. 

Az egykori események néha megelevenednek, a megőszült terrorista például újra végighajt a támadáshoz vezető úton, miközben a kormánynál ülve elmondja, hogyan volt akkor, mit érzett közben, és most mit gondol róla. Az egyik bombakészítő megcsinálja újra a gyilkos eszközt egy sufniban, miközben magyarázza, hogy gondolkodott-e azon, hogy ártatlan emberek halálát készítette elő. 

Amikor nem krimit idézően bontakozik ki párhuzamosan az összeesküvés és a nyomozás története, akkor az indítékról magyaráznak. A terroristák azzal érvelnek, hogy Isten szavát követték, mert benne van a Tórában, hogy ez a föld a zsidóké. A nyomozást vezetők pedig azt magyarázzák, hogy ez ugyanaz a logika, mint amit a palesztin terroristáktól már ismertek, és Izrael demokrácia, jogállam, és nekik ezt kellett megvédeniük.

Az összeesküvők arra is készültek, hogy felrobbantják a jeruzsálemi Sziklamecsetet, a Siratófaltól néhány száz méterre álló muzulmán templomot, hogy a helyére felépülhessen majd a harmadik templom, a világ legfontosabb zsinagógája. Már volt hozzá elég robbanószerük, mér megvoltak a terveik, mely falakat kell lerombolniuk, hogy a kupola befelé omoljon össze, és ne repüljön rá a Siratófalra. A Sin Bét egykori főnöke szerint atomháború lett volna, ha a terv sikerül. 

Az isteni és a világi logika összeegyeztethetetlen, nem lehet vitatkozni se, mert másik univerzumban vannak a szereplők. A nyomozók az élet szentségét és a jogot védik, a terroristák pedig Isten parancsát hajtják végre. Nyugodtan, teljes meggyőződéssel érvelő emberek beszélnek mindkét oldalról. A nyomozás vezetője sötét jóslattal oldja fel ezt a feszültséget: szerinte a túloldal lesz a győztes, mert akiben messianisztikus elhivatottság van, az sosem köt kompromisszumot, míg aki racionálisan gondolkodik, az mérlegel, és engedményeket tesz.

Látjuk a perről készített korabeli felvételeket, a főszereplőket egyszerre mutatják mostani és akkori képeken. A 35 évvel ezelőtti brutális események lassan átcsúsznak a jelen dilemmáivá. 

A nyomozók elkezdenek arról beszélni, hogy egy szint után leállították őket, és a merényletekben felbujtóként azonosított rabbikat már békén kellett hagyniuk. Az elkövetők pedig arról kezdenek beszélni, hogy még a börtönőrök is hősként kezelték őket, rengeteg támogatást kaptak, és 1990-re mindannyian jelentős kedvezménnyel kiszabadultak. 

Előbújtak a föld alól

A film 2017-ben felvett jelenetei pedig már arról szólnak, hogy a Netanjahu-kormány politikai szövetséget kötött a földalatti szervezet több egykori vezetőjével. Az egyikük tanácsadóként ott ül egy parlamenti bizottságban, amely a legfelsőbb bíróság tagjainak kinevezéséről dönt. Többek között annak a bírónőnek a mandátumáról, aki 1984-ben ügyészként vádat emelt ellene. Egy másikukkal Netanjahu miniszterelnök fog kezet egy ünnepségen, amit a telepesek tiszteletére tartanak. 

Az izraeli elhárítás egykori vezetői mind azt mondják, hogy a nyomozás sikerült, de az ügyet elvesztették. Az egykori elkövetők diktálják már Izrael politikáját, és az egykor radikálisnak számító tanaik mára a fősodorrá váltak. 

Ami pedig igazán megrendítő, hogy a film végén mindkét oldal főszereplői azt mondják, hogy valószínűleg vérfürdő vár Izraelre. Az egykori nyomozók polgárháborútól tartanak, az egykori terroristák pedig ragaszkodnak a Sziklamecset elpusztításához.

A filmet 31-én 17-kor és 2-án 14:45-kor vetítik a Cinema City Arenaban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.