A magyar dolgozók sztrájkja miatt egész Európában akadozik az Audi termelése

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Egyre rosszabbul áll az Audi Európában a győri dolgozók sztrájkja miatt. Az bajor Handelsblatt cikke szerint az ingolstadti Audi központban leállt a termelés, mert a Győrből érkező motorok hiányában nincs mit beszerelni az autókba. A neckarsulmi gyárban egyelőre folyik a munka, ott a hét közepéig van elegendő alkatrész, de utána ők sem tudnak dolgozni, ha Győrben nem indul újra a gyár.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet a Facebookon foglalta össze, hogy pontosan mit követelnek a cégtől.

Az első és legfontosabb követelés 18 százalékos, de legalább 75 ezer forintos béremelés. A szakszervezt ehhez hozzáteszi, hogy ők még az emeléssel együtt sem nyugati béreket követelnek, csak annyit, hogy az árbevétel arányához képet legalább a régiós szinten fizessék őket.

A Bloomberg korábbi összeállítása szerint a Volkswagen csoportnál dolgozó csehek 25 százalékkal, a szlovákok 28 százalékkal, a lengyelek 39 százalékkal keresnek többet, mint a magyar Audis munkások, míg Belgiumban több mint háromszor annyi pénzt adnak.

A 24 közben arról ír, hogy az elmúlt napokba a sztrájk és a termelés leállása miatt már most többet bukott az Audi, mintha a szakszervezet által követelt béremelést megadták volna.

Az Audi vezetése csak 10 százalékos béremelést ajánlott a magyar dolgozóknak.