Az oroszok és a kínaiak magyar befolyásszerzése miatt aggódnak Washingtonban a Wall Street Journal cikke szerint

politika
2019 január 28., 08:31
comments 251

A Wall Street Journal arról ír, hogy amerikai kormányzati berkekben egyre kevésbé bíznak a magyarokban, és hogy a magyarok ki akarnak maradni az Egyesült Államok Oroszországgal és Kínával szembeni konfrontációjából. A WSJ szerint Orbán Viktor miniszterelnök beszélt is erről Cornstein amerikai nagykövetnek, amikor a közelmúltban találkoztak. Közben az Egyesült Államok pont azt szeretné, ha az európai szövetségeseik jobban ellenálljanak a Kínai és Orosz nyomulásnak.

A cikk szerit az Egyesült Államok egy védelmi együttműködést célzó törvényjavaslaton mérte le legutóbb, hogy hogy áll a magyar-amerikai viszony. A javaslat arról szólt, hogy ha amerikai katonák bűncselekményt követnek el Magyarországon, akkor amerikai bíróság előtt felelhessenek ezért. Az amerikaiak arra számítottak, hogy a javaslat simán átmegy a fideszes többségű parlamenten, de ez nem történt meg, Orbán pedig ellentmondásos magyarázatokat adott, hogy mi okozza a fennakadást.

A cikk szerint februárban Magyarországra jöhet Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, többek közt feltehetően azért, hogy ezekről az ügyekről tárgyaljon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.