Az oroszok és a kínaiak magyar befolyásszerzése miatt aggódnak Washingtonban a Wall Street Journal cikke szerint

A Wall Street Journal arról ír, hogy amerikai kormányzati berkekben egyre kevésbé bíznak a magyarokban, és hogy a magyarok ki akarnak maradni az Egyesült Államok Oroszországgal és Kínával szembeni konfrontációjából. A WSJ szerint Orbán Viktor miniszterelnök beszélt is erről Cornstein amerikai nagykövetnek, amikor a közelmúltban találkoztak. Közben az Egyesült Államok pont azt szeretné, ha az európai szövetségeseik jobban ellenálljanak a Kínai és Orosz nyomulásnak.

A cikk szerit az Egyesült Államok egy védelmi együttműködést célzó törvényjavaslaton mérte le legutóbb, hogy hogy áll a magyar-amerikai viszony. A javaslat arról szólt, hogy ha amerikai katonák bűncselekményt követnek el Magyarországon, akkor amerikai bíróság előtt felelhessenek ezért. Az amerikaiak arra számítottak, hogy a javaslat simán átmegy a fideszes többségű parlamenten, de ez nem történt meg, Orbán pedig ellentmondásos magyarázatokat adott, hogy mi okozza a fennakadást.

A cikk szerint februárban Magyarországra jöhet Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, többek közt feltehetően azért, hogy ezekről az ügyekről tárgyaljon.