Az oroszok és a kínaiak magyar befolyásszerzése miatt aggódnak Washingtonban a Wall Street Journal cikke szerint

2019 január 28., hétfő 8:31
251

A Wall Street Journal arról ír, hogy amerikai kormányzati berkekben egyre kevésbé bíznak a magyarokban, és hogy a magyarok ki akarnak maradni az Egyesült Államok Oroszországgal és Kínával szembeni konfrontációjából. A WSJ szerint Orbán Viktor miniszterelnök beszélt is erről Cornstein amerikai nagykövetnek, amikor a közelmúltban találkoztak. Közben az Egyesült Államok pont azt szeretné, ha az európai szövetségeseik jobban ellenálljanak a Kínai és Orosz nyomulásnak.

A cikk szerit az Egyesült Államok egy védelmi együttműködést célzó törvényjavaslaton mérte le legutóbb, hogy hogy áll a magyar-amerikai viszony. A javaslat arról szólt, hogy ha amerikai katonák bűncselekményt követnek el Magyarországon, akkor amerikai bíróság előtt felelhessenek ezért. Az amerikaiak arra számítottak, hogy a javaslat simán átmegy a fideszes többségű parlamenten, de ez nem történt meg, Orbán pedig ellentmondásos magyarázatokat adott, hogy mi okozza a fennakadást.

A cikk szerint februárban Magyarországra jöhet Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, többek közt feltehetően azért, hogy ezekről az ügyekről tárgyaljon.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt