Már 58 halálos áldozata van a brazíliai gátszakadásnak

külföld
2019 január 28., 04:10
comments 10
Tűzoltók a zagyban a brazíliai gátszakadás után Brumadinhóban.
photo_camera Tűzoltók a zagyban a brazíliai gátszakadás után Brumadinhóban. Fotó: DOUGLAS MAGNO/AFP

Tovább nőtt a pénteki brazíliai gátszakadás halálos áldozatainak száma. A hatóságok összesítése szerint legalább 58-an vesztették életüket az ipari katasztrófában, de mert még 305 eltűntet keresnek, félő, hogy az áldozatok száma tovább nőhet.

Pénteken a Vale SA bányavállalat egyik zagytározójának gátja omlott le a Minas Gerais állambeli Brumadinho közelében. A katasztróga oka egyelőre nem ismert. A tározóból a vállalat közlése szerint 12 millió köbméter iszap ömlött ki.

Vasárnap egyetlen túlélőt sem találtak a 13 helikopterrel kutató tűzoltók. A keresést egy időre egy újabb gátszakadás veszélye miatt fel kellett függeszteni. A veszély miatt 24 ezer embert kellett kimenekíteni a környező településekről.

A brazil igazságügyi minisztérium összesen 11 milliárd reált (2,6 milliárd eurót) zárolt a Vale SA bányavállalat vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.