Aszódi: Süli nem látja, hogy mi történik a Paks 2 Zrt-nél

politika
2019 január 31., 09:08
comments 143

Aszódi Attila államtitkárt január 15-én váltották le, Süli János tárca nélküli miniszter kezdeményezésére. A paksi atomerőmű bővítéséért felelős politikusok eddig semmit sem árultak el nyilvánosan arról, hogy miért nem tudtak tovább együtt dolgozni. Süli múlt pénteken annyit közölt csak, hogy a beruházás új fázisához érkezett, amihez új arcokra van szükség, Aszódi pedig nem mondott semmit. 

Aszódi most viszont az Indexnek adott egy interjút, amiben utalgatott egy-két vitára. Talán a legizgalmasabb állítása az, hogy 

"az egyik kulcselem, amiben másképpen láttuk a helyzetet Süli Jánossal, hogy szerintem a kormánynak igenis rá kell látnia arra, hogy a Paks 2 projektcégben pontosan mi történik".

Hogy a rálátás mit jelent itt, az már nem derül ki. 

Még két vitapontot említ: Süli túl sok hatvannál idősebb szakembert vont be a munkába, és Aszódi inkább számított volna a fiatalabbakra, illetve sürgette, hogy a Duna alacsony vízállása miatt vizsgálják felül a terveket. Ahogy ő mondta:

"Itt én is jeleztem, hogy még egyszer meg kell gondolnunk, hogy a biztonságos áramelőállítás szempontjából minden aspektusra kiterjedt-e a korábbi vizsgálat. Nem tagadom, erről vitatkoztunk."

Azt is mondta, hogy az oroszok kapacitáshiánya miatt csúszik a beruházás (ezt mi korábban úgy fogalmaztuk meg, hogy az erőművet építés közben akarták megtervezni, de ezt az EU-s szabályok nem engedik). 

Minden gond ellenére Aszódi szerint 2032-re készen lesz mindkét új blokk, és nem is lesznek drágábbak, mint ahogy azt 2014 elején ígérték. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.