Betiltják a kutyasétáltatást Teheránban

Betiltják és büntetni fogják a kutyasétáltatást Teheránban – közölte Husszein Rahimi, az iráni főváros rendőrfőnöke, azzal indokolva a tilalmat, hogy a kutyák pánikot keltenek a lakosságban.

Rahimi elmondta azt is, hogy a rendőrség felhatalmazást kapott az ügyészségtől, hogy következetesen felléphessen a köztereken, például a parkokban kedvenceiket sétáltató kutyatulajdonosokkal szemben.

De ez sem elég, a jövőben ugyanis tilos lesz az is, hogy a kutyákat kocsiban szállítsák, és ha valakit ezen kap a rendőrség, az súlyos büntetésre számíthat.

Egy férfi sétáltatja kutyáját a Belvárosban 2018. május 28-án kora reggel.Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Egyelőre viszont nem világos, hogy a szabálysértő kutyatulajdonosokat milyen büntetés várja, hiszen a sétáltatásra sincsen egyértelmű törvényi szabályozás az iszlám köztársaságban.

Az iráni rendőrség több alkalommal is próbálkozott már a kutyatartás teljes tilalmával, de ezek a kísérletek sorra kudarcot vallottak. Többször el is kobozták a kutyákat a gazdáiktól. A kulturális és vallásügyi minisztérium 2010-ben megtiltotta a háziállatok tartásával kapcsolatos termékek reklámját is.

Egyrészt az iszlám vallásban a kutya tisztátalan állatnak számít, másrészt a kutyatartást a megbuktatott monarchia nyugatbarát politikája egyik szimbólumának tartják, amit egyáltalán nem néz jó szemmel az ország vallási vezetése.

Sok iráni emellett irracionálisan fél az állatoktól, nemcsak a kutyáktól, de a macskáktól is, viszont az utóbbi években divatos lett a házi kedvencek tartása, különösen a fiatalok körében. Ennek megfelelően nőtt az állatorvosi rendelők és kisállat-kereskedések száma is a nagyvárosokban, főleg Teheránban.

A dpa német hírügynökség tudósítója szerint az új kutyasétáltatási tilalmat az irániak ugyanúgy figyelmen kívül fogják hagyni, mint a korábbiakat. A mostani kutyaellenes kampány ennek megfelelően nem keltett nagy hullámokat a közösségi médiában, bár egy Twitter-felhasználó felvetette: „Mi lesz a következő hatósági intézkedés, autók helyett teveglésre kényszerítik a teheráni lakosokat?” (BBC/MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.