Prőhle Gergely szerint nem áll messze a valóságtól, hogy a szélsőjobb lenyugtatására rúgták ki

POLITIKA
2019 január 31., 6:37
comments 145

"Ez nem áll messze a valóságtól" - felelte a Magyar Narancsnak adott interjújában Prőhle Gergely exállamtitkár, a Petőfi Irodalmi Múzeum nemrég leváltott igazgatója arra a kérdésre, hogy vajon tényleg azért távolították el, hogy lenyugtassák a szélsőjobboldali köröket.

Prőhle Gergely a kultúrharcnak nevezett izé áldozatául esett - azért bizonytalankodok a "kultúrharc" kifejezés használatával, mert a csata egyik résztvevője mégis csak Szakács Árpád, mi meg ne csináljunk már Krisztusból bohócot. Szakács a Magyar Időkben megjelent sorozatában támadta Prőhlét, mert a Petőfi Irodalmi Múzeum olyan magyar íróknak is helyt ad, akik annak idején támogatták a Tanácsköztársaságot. Ilyen magyar írókat amúgy nem nehéz találni, az I. világháborús vereség után szétesőben levő országban az irodalmi elit nagy része üdvözölte a rendszerváltást.

"De mondja, tényleg elnyomják a liberálisok a konzervatív művészeket" - érdeklődött Prőhlétől a Magyar Narancs, hiszen a szélsőjobboldalról ez a vád is rendszeresen elhangzik. "Elnyomásról nincs szó, az elmúlt évek költségvetési támogatásainak fényében furcsa lenne ezt állítani" - mondta erre Prőhle. Igaz, azt is hozzátette, hogy tapasztalatai szerint az előfordul a nyugat-európai könyvpiacon, hogy "például egy antológiába való bekerülésnek feltétele volt az, hogy valaki az Orbán-rezsimmel szembeálljon".

Ugyanakkor szerinte az is "világos", hogy ezen "durva politikai eszközökkel" változtatni "inkább kontraproduktív". " Elég sokszor elmondtam, hogy nem szabad a szerzők politikai nézeteiből kiindulni, mert az sok kiváló olvasmánytól fosztana meg minket" - mondta.

"Ha sok időm lenne, komoly stúdiumokat szánnék arra, hogy a neofitizmust mint jelenséget történetileg is feldolgozzam" - lamentált azon, hogy végül is a bukását olyasvalaki okozta, aki nemrég még a Jobbik lelkes tagja volt, és mai napig büszkén hirdeti, hogy a Magyar Gárda egyik alapítója.

"Összességében úgy érzi, hogy igazságtalanság történt önnel?" - kérdezte a Narancs, amire Prőhle Gulyás Gergelyt idézte, aki méltánytalanságot emlegetett a kirúgása kapcsán. "Igaza van" - mondta. Gulyás amúgy az interjúban elhangzottak alapján a maga eszközeivel orvosolni is kívánta ezt a méltánytalanságot: kirúgása után Prőhle a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója lett. Az alapítvány Gulyás minisztériumához tartozik, a kormány hozta létre több százmillió forintos költségvetéssel, így Prőhle a méltánytalanságot egy Dunára néző irodában heverheti ki a budai Várban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt