11 EU-tagállamba, köztük Magyarországra is jutott a beteg lengyel marhák húsából

élelmiszer
2019 február 01., 05:04
comments 94

Néhány napja komoly botrány tört ki Lengyelországban, miután rejtett kamerás felvételek kerültek nyilvánosságra arról, hogy a mazóviai vajdaság egyik vágóhídján láthatóan súlyosan beteg marhákat is leölnek és feldolgoznak.

link Forrás

Az ügyben már az EU is szaglászni kezdett, és kiderült, hogy a botrányban érintett vágóhídról 11 tagállam is importált húst: Észtország, Finnország, Franciaország, Litvánia, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovákia és Magyarország.

A lengyel hatóságok szerint összesen 9,5 tonna hús lehet érintett, az adag megsemmisítése folyamatos, de ebből Lengyelországban csak 7 tonnát találtak meg, 2,5 tonna ment a fentebb felsorolt 11 EU-tagállamba.

Miután a lengyel felvételek nyilvánosságra kerültek, EU-szerte vizsgálódni kezdtek az élelmiszerügyi hatóságok, és a közfelháborodás is egyre nagyobbra nőtt, hiszen érthető módon senki nem akar olyan marha húsából enni, ami a felvételek szerint ahhoz is túl beteg volt, hogy a saját lábán menjen. Ezeket az állatokat úgy vonszolták a vágóhídra, ahol direkt éjjelre ütemezték az illegális vágásokat, hogy így kevésbé legyen feltűnő a dolog.

A lengyel hatóságok szerint az ország boltjaiban lévő hús biztonságosan fogyasztható. Az Európai Bizottság sürgette a lengyel államot, hogy az érintett vágóhíd tulajdonosaira komoly, elrettentő erejű büntetést szabjon ki. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.