Közös beadvánnyal fordultak az Alkotmánybírósághoz az ellenzéki pártok

Valamennyi parlamenti ellenzéki párt, illetve a Momentum és a liberálisok, továbbá Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők közös beadvánnyal fordultak az Alkotmánybírósághoz a parlament decemberi, botrányos ülésén a közigazgatási bíróságok felállításáról elfogadott törvény normakontrollját kérve.

Beadványukban annak megállapítását kérték, hogy a közigazgatási bíróságokról, valamint annak hatálybaléptetéséről és átmeneti szabályairól szóló törvények egyes rendelkezései ellentétesek az Alaptörvénnyel, így azok megsemmisítését kérik. A beadványról kiadott közleményében a Jobbik azt írja, hogy a törvény megalkotását nem előzte meg széleskörű szakmai előkészítés, továbbá az új törvény alapján sérülne a hatalmi ágak megosztásának elve, mert a közigazgatási bíróságok felett a kormány rendelkezne.

Az ellenzék szerint a miniszter a költségvetés kialakításával is befolyásolhatja a bíróságok működését, továbbá a közigazgatási bíróságok vezetői, bírói és egyéb tisztségeinek betöltéséről is a miniszter dönthet.

"Különösen fontos kérdés" - írják, "hogy az állampolgárok akkor is a független bírósághoz fordulhatnak-e, ha államhatalmi-közigazgatási szervvel szemben kívánják a jogaikat érvényesíteni".

Emellett annak kimondását is kérik, hogy a törvény közjogilag érvénytelen, mert vélelmezésük szerint a parlament szabályellenesen fogadta el. Erről a törvényről is aznap szavaztak, mint a túlóratörvényről. Az ellenzéki képviselők az ülés napján megszállták a parlament pulpitusát, így a házelnök nem tudta onnan vezetni az ülést, minkáját pedig nem segítették jegyzők sem.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.