Trump főtárgyalója állítja, hogy Észak-Korea megígérte neki az atomleszerelést

külföld
2019 február 01., 07:27
comments 119

Donald Trump hamarosan, talán még februárban újra találkozhat Kim Dzsongunnal, Észak-Korea diktátorával. Trump tavaly minden intés ellenére megadta Kimnek azt, amire régóta vágyott, egy elnöki csúcstalálkozóval járó nemzetközi elismerést. Cserébe minden jel szerint csak üres ígéreteket adott, bár tény, hogy ahogy a csúcstalálkozó előtti hónapokban, úgy azóta se hajtottak végre újabb atomkísérleteket, egy rakétatesztállványt pedig látványosan bontani kezdtek.

Ugyanakkor az amerikai titkosszolgálatok és az Észak-Koreával foglalkozó szakértők egybehangzó véleménye szerint alaptalan várakozás az, hogy feladják az atomfegyvereiket, amiket biztonságuk egyetlen garanciájának tartanak. A titkosszolgálatok ezt meg is fogalmazták nemrég kiadott éves jelentésükben.

Trump észak-koreai főtárgyalója, Stephen Biegun most mégis azt állítja, hogy Észak-Korea tavaly októberben, Mike Pompeo külügyminiszter, korábbi CIA-igazgató ottani látogatásán megfogadták, hogy teljesen leszerelik minden urándúsító létesítményüket. Igaz, azt még ő is elismerte, hogy az ígéret csak akkor értelmezhető, ha előtte Észak-Korea részletesen feltárja az összes atomipari létesítményét.

Biegun csütörtökön a kaliforniai Stanford Egyetemen beszélt, beszédében pedig egy nagyon fontos üzenetet is megfogalmazott, aminek a címzettje egyértelműen Kim volt. "Nem fogjuk lerohanni Észak-Koreát. Nem akarjuk megdönteni a rezsimet" - mondta. Márpedig ez valóban komoly ígéret, Észak-Korea az atomfegyvereit pont egy ilyen amerikai rezsimdöntő invázió elleni biztosítéknak tartja. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.