A jogállamiságról szeretett volna tájékozódni egy holland delegáció, de nem fogadta őket a magyar kormány

POLITIKA
2019 február 02., 14:44
comments 425

Törölte tervezett magyarországi látogatását a holland parlament delegációja, amely a demokrácia állapotát vizsgálta volna – írja a hvg.hu. Mivel a magyar kormány képviselői nem voltak hajlandók velük találkozni, az egésznek nem látták értelmét.

A Magyar Időkben Marácz László, az Amszterdami Egyetem oktatója pénteken a holland delegáció látogatását még azzal magyarázta, hogy “a holland parlamentben utána fognak járni a Sargentini-jelentésben szereplő gyanúsítgatásoknak, vádaknak”.

A hvg.hu-nak azonban Anne Mulder holland képviselő mond azt mondta, a hágai parlamentben régóta téma az Európai Unió alapszerződésének hetes cikkelye alapján Magyarországgal és Lengyelországgal szemben megindított eljárás. Ezért úgy döntöttek, hogy párbeszédet kezdeményeznek a témában, ehhez képviselőket, szakértőket, civil szervezeteket és az adott kormányok képviselőit is meghallgatják, majd a holland parlament európai ügyek bizottságában vitatják meg a kérdést.

A terv az volt, hogy a delegáció február közepén Varsóba és Budapestre utazik, hogy személyesen tájékozódjon a kérdésről, és beszéljenek az adott országok kormányaival is.

Csakhogy hiába léptek velük kapcsolatba, Magyarországon sem a Fidesz, sem pedig a kormány részéről nem akarták őket fogadni, ezért törölték az utat.

Anne Mulder a szervezésben nem vett részt, ezért nem tudta megmondani, pontosan milyen indokkal utasították őket vissza, és kikkel találkoztak volna.

A hvg.hu szerint az egyik partner a magyar parlament Európai Ügyek Bizottsága lett volna, ennek a találkozónak már az időpontja is megvolt, de aztán magyar részről váratlanul lemondták. A lap kereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot és a bizottságot is, de még nem válaszoltak.

A delegáció mindenesetre Lengyelországban nem ütközött falakba, oda február 24-én utaznak,

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.