A jogállamiságról szeretett volna tájékozódni egy holland delegáció, de nem fogadta őket a magyar kormány

Törölte tervezett magyarországi látogatását a holland parlament delegációja, amely a demokrácia állapotát vizsgálta volna – írja a hvg.hu. Mivel a magyar kormány képviselői nem voltak hajlandók velük találkozni, az egésznek nem látták értelmét.

A Magyar Időkben Marácz László, az Amszterdami Egyetem oktatója pénteken a holland delegáció látogatását még azzal magyarázta, hogy “a holland parlamentben utána fognak járni a Sargentini-jelentésben szereplő gyanúsítgatásoknak, vádaknak”.

A hvg.hu-nak azonban Anne Mulder holland képviselő mond azt mondta, a hágai parlamentben régóta téma az Európai Unió alapszerződésének hetes cikkelye alapján Magyarországgal és Lengyelországgal szemben megindított eljárás. Ezért úgy döntöttek, hogy párbeszédet kezdeményeznek a témában, ehhez képviselőket, szakértőket, civil szervezeteket és az adott kormányok képviselőit is meghallgatják, majd a holland parlament európai ügyek bizottságában vitatják meg a kérdést.

A terv az volt, hogy a delegáció február közepén Varsóba és Budapestre utazik, hogy személyesen tájékozódjon a kérdésről, és beszéljenek az adott országok kormányaival is.

Csakhogy hiába léptek velük kapcsolatba, Magyarországon sem a Fidesz, sem pedig a kormány részéről nem akarták őket fogadni, ezért törölték az utat.

Anne Mulder a szervezésben nem vett részt, ezért nem tudta megmondani, pontosan milyen indokkal utasították őket vissza, és kikkel találkoztak volna.

A hvg.hu szerint az egyik partner a magyar parlament Európai Ügyek Bizottsága lett volna, ennek a találkozónak már az időpontja is megvolt, de aztán magyar részről váratlanul lemondták. A lap kereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot és a bizottságot is, de még nem válaszoltak.

A delegáció mindenesetre Lengyelországban nem ütközött falakba, oda február 24-én utaznak,

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.