Magyarország diplomáciai ámokfutásba kezdett egy EU-s diplomata szerint

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Nem a levegőbe beszélt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, amikor két hete azt nyilatkozta, hogy Magyarország nem fogja jóváhagyni azt a közös nyilatkozatot, amit az Uniós országok diplomatái fogalmaztak meg a február elejére tervezett EU-Arab Liga miniszteri találkozó előtt. Szijjártónak az volt a problémája, hogy a nyilatkozat migrációs fejezetében hivatkozási alapként szerepel az ENSZ globális migrációs csomagja, amelyet Magyarország nem szavazott meg.

A találkozó hétfőn lesz az Arab Ligával, és a magyar delegáció a többi uniós partner elképedésére tényleg nem volt hajlandó semmiféle kompromisszumra, így az EU delegációja közös álláspont nélkül fogja elkezdeni a tárgyalásokat. Amik jelentős részben arról szólnak vagy szóltak volna, hogy a felek hogyan tudják megakadályozni az Európába irányuló illegális migrációt.

“Magyarország diplomáciai ámokfutásának lehettünk tanúi” - nyilatkozta egy EU-s diplomata a dpa hírügynökségnek. “A magyar kormány ideológiai okokból a legmesszebb menő kompromisszumos ajánlatokat is elutasította, és az ellenállásával elszigetelte magát az Unión belül” - magyarázta a dpa forrása.

(via Handelsblatt)