Trump a lehető legnagyobb természetességgel beszélt róla, hogy az egyik opció Venezuela katonai megszállása

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az amerikai elnököt a CBS televízió riportere kérdezte meg, hogy mi lenne az a pont, amikor bevetné az amerikai hadsereget Venezuelában. Mire Trump különösebb izgalom nélkül válaszolta, hogy konkrét feltételeket nem szeretne mondani, de

az biztos, hogy a katonai beavatkozás az egyik lehetőség.

Arra kérdésre, hogy találkozna-e Maduro elnökkel a konfliktus rendezése érdekében, Trump azt felelte, hogy a venezuelai diktátor néhány hónapja már kért tőle találkozót, de ő visszautasította, mert „nagyon szörnyű dolgok” zajlanak abban az országban.

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke két hete eskette fel magát elnöknek, és az Egyesült Államok, az EU és több latin-amerikai ország azonnal elismerte ideiglenes vezetőnek. Maduro viszont, aki Kína és Oroszország támogatását is élvezi, nem hajlandó átengedni a hatalmat. A külföldi nyelveket kevéssé beszélő despota megerőltette magát, és tömör üzenetet küldött fő ellenségének, Donald Trumpnak.

Közben ma érdekes fejlemények voltak a kínai fronton is. A hatalmas helyi érdekeltségekkel rendelkező, Venezuelában 2007 óta mintegy 62 milliárd dollárnyi hitelt kihelyező Kína külügyminiszterének meglepően kétértelmű kijelentésére - miszerint készek Caracasszal együtt dolgozni, „akárhogy is alakuljon a helyzet” - a trónkövetelő a South China Morning Postnak adott interjúban reagált. Guaidó kijelentette, hogy Venezuelának „a világpolitika meghatározó játékosához” fűződő kapcsolatait újra kell indítani. A bók után hangsúlyozta, hogy Maduro egyre inkább magára marad, és felszólította Kínát, hogy álljon át az ő oldalára. (CNN, Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.