Vádat emeltek a parndorfi tragédiáért felelős csempészbanda toborzója ellen

Vádat emeltek bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt a parndorfi ügyben nem jogerősen elítélt nemzetközi embercsempész bűnszervezet egy bolgár tagjával szemben, a férfi a 71 ember halálával végződő szállításban nem vett részt.

Helyszínelők ellenőrzik a holttestekkel teli, elhagyott hűtőkocsit Neusiedl am See-nél, egy autópályparkolóban 2015. augusztus 27-én.Fotó: DIETER NAGL/AFP

A nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján 2018 júliusában elfogott 39 éves vádlott 2015 júliusától augusztus közepéig vett részt a hierarchizáltan felépített, nemzetközi bűnözői csoport tevékenységében.

Nánási László megyei főügyész közleménye szerint a férfi a Bulgáriában toborzott sofőröket Magyarországra hozta, utasításokkal látta el őket, majd a szállításokért járó pénzt is ő adta át nekik. A vádlott emellett előfutóként is közreműködött, figyelte a rendőri jelenlétet és telefonon tartotta a kapcsolatot bűntársaival, de a 71 ember halálával végződő szállításban nem vett részt.

A bolgár vádlotthoz három szállítás köthető. Az első esetben Domaszéken 18 embert zsúfoltak be egy személygépkocsi utasterébe és csomagtartójába, majd megállás nélkül az ausztriai Nickelsdorfba vitték őket. A második szállítás során egy kisteherautó ablaktalan, világítás nélküli, mintegy 8 négyzetméteres rakterébe 24 embert zsúfoltak be.

A vádlotthoz előfutóként köthető harmadik alkalommal, 2015 augusztusában, egy személygépkocsiban és egy kisteherautóban összesen 40 embert vittek Németországba. A zsúfoltság miatti mozgásképtelenség, a víz, élelem és levegő hiánya, továbbá a hőmérséklet és a páratartalom növekedése jelentős testi, lelki gyötrelmet okozott a szállított embereknek.

A jelenleg letartóztatásban lévő vádlottat az ügyészség a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel vádolja, vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. Emellett vagyonelkobzás elrendelését és Magyarország területéről való kiutasítását is kérik. A férfi ügyében a Kecskeméti Járásbíróság dönt.

A parndorfi halálkamion ügyében a Kecskeméti Törvényszék 2018 júniusában első fokon 25-25 év fegyházbüntetéssel sújtott négy embercsempészt, egy afgán és három bolgár állampolgárt. 

A szervezet tagjai 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba Mórahalom térségében. Az 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek még Magyarország területén gyötrelmes körülmények között megfulladt. Az embercsempészek a hűtőkamiont az ausztriai Parndorf közelében hátrahagyták és elmenekültek.

A bűnszervezetben elkövetett embercsempészés és más bűncselekmények miatt a Kecskeméti Törvényszék által végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt 14 vádlott pere a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik. (Ügyészség/MTI)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.