Az uniós biztosok részt vehetnek az EP-választási kampányban

politika
2019 február 06., 16:19
comments 14

Az Európai Bizottság iránymutatást adott ki arról, milyen etikai normák vonatkoznak a májusi európai parlamenti választások kampányában szerepet vállaló uniós biztosokra, ugyanis a Bizottság etikai kódexe lehetővé teszi, hogy a biztosok, akár elnökjelöltként részt vehetnek az EP-választási kampányban – közölte a Bizottság.

A Bizottság 2018 januárjában módosította a magatartási kódexet, hogy az EU-s biztosok – akár a Bizottság elnöki posztjára pályázó csúcsjelöltként – tevékenyen részt vehessenek az EP-választási kampányban anélkül, hogy ideiglenesen le kellene mondaniuk a bizottságban betöltött tisztségükről.

Az iránymutatás értelmében az EP-választási kampányban részt vevő biztosoknak tájékoztatniuk kell az elnököt arról, hogy milyen szerepet akarnak betölteni a kampányban, biztosítaniuk kell az intézményi folytonosságot, és továbbra is el kell látniuk a feladataikat. Ez főleg a bizottság döntéshozatali eljárásában való részvételükre, továbbá a biztosi tárcájukkal összefüggő tennivalóik és intézményi feladataik ellátására vonatkozik.

Nem használhatják a bizottság emberi vagy anyagi erőforrásait a kampányhoz kapcsolódó tevékenységek céljára, gondoskodniuk kell például arról, hogy kampánycélú utazásaik költségeit ne a Bizottság viselje, illetve hogy a Bizottság alkalmazottai ne vegyenek részt kampányeseményeik szervezésében.

A nyilvános felszólalásaikon egyértelművé kell tenniük, hogy biztosként tesznek-e nyilatkozatot, vagy pedig kampánybeli szerepükből adódóan nyilatkoznak meg. A kampányban való részvétel során továbbra is az előírt függetlenséget, feddhetetlenséget, méltóságteljes magatartást, lojalitást és körültekintést kell tanúsítaniuk – közölte a Bizottság.

Nem szabad olyan álláspontot képviselniük, ami nem egyeztethető össze titoktartási kötelezettségükkel, vagy sérti a kollegialitás elvét, és nem bírálhatják a Bizottság döntéseit és állásfoglalásait, illetve nem is határolódhatnak el azoktól.

A közösségi médiában is egyértelművé kell tenniük, hogy biztosi vagy kampányrésztvevői minőségükben nyilatkoznak, nem használhatják a Bizottság honlapját a kampány céljaira, és az EU-s intézmény helyiségeit sem használhatják fel kampánycélú találkozók helyszíneként.

Ha bármikor olyan helyzet állna elő, amit a magatartási kódex értelmében indokoltan összeférhetetlenségnek lehetne tekinteni, a biztosoknak ezt közölniük kell az elnökkel, aki ezután intézkedik – áll az iránymutatásban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.