Van Gogh műveként azonosítottak egy eddig hamisnak tartott festményt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vincent van Gogh festményeként azonosított az amszterdami Van Gogh Museum egy San Franciscóban lévő képet, amit eddig kétes eredetűként könyveltek el, mert több szakértő is hamisítványnak tartotta.

A Csendélet gyümölccsel és gesztenyével című festményt 1960-ban adományozták magánszemélyek a San Franciscó-i Szépművészeti Múzeumnak, de az eredetiségével kapcsolatos kételyek miatt eddig nem szerepelt a 19. századi posztimpresszionista holland festő alkotásainak katalógusában.

Az amszterdami múzeum szakértői 2018 végén azonosították Van Gogh műveként a festményt, ami a De Volkskrant lap értesülése szerint 1886 őszén Párizsban született, és eredetileg Émile Bernard festő édesanyjáé volt. (Bernard Van Gogh barátja volt.)

Van Gogh egyik önarcképe a zürichi KunsthausbanIllusztráció: John Frumm/Hemis

A vizsgálatok során a szakértők nagy meglepetésükre egy női portrét fedeztek fel a csendélet alatt, bár van Gogh-ról ismert, hogy pénzhiány miatt gyakran „újrahasznosította” a korábbi képeit – közölte Milou Bollen, a holland múzeum szóvivője.

A De Volkskrant azt írja, a Van Gogh Múzeumtól évente kb. 200 feltételezett Vincent van Gogh-festmény azonosítását kérik. 1988 óta 14 kép került fel így a festőóriás hivatalos katalógusára.

Az 1973-ban alapított amszterdami Van Gogh Múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Vincent van Gogh-gyűjteményével. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.