Van Gogh műveként azonosítottak egy eddig hamisnak tartott festményt

Vincent van Gogh festményeként azonosított az amszterdami Van Gogh Museum egy San Franciscóban lévő képet, amit eddig kétes eredetűként könyveltek el, mert több szakértő is hamisítványnak tartotta.

A Csendélet gyümölccsel és gesztenyével című festményt 1960-ban adományozták magánszemélyek a San Franciscó-i Szépművészeti Múzeumnak, de az eredetiségével kapcsolatos kételyek miatt eddig nem szerepelt a 19. századi posztimpresszionista holland festő alkotásainak katalógusában.

Az amszterdami múzeum szakértői 2018 végén azonosították Van Gogh műveként a festményt, ami a De Volkskrant lap értesülése szerint 1886 őszén Párizsban született, és eredetileg Émile Bernard festő édesanyjáé volt. (Bernard Van Gogh barátja volt.)

Van Gogh egyik önarcképe a zürichi KunsthausbanIllusztráció: John Frumm/Hemis

A vizsgálatok során a szakértők nagy meglepetésükre egy női portrét fedeztek fel a csendélet alatt, bár van Gogh-ról ismert, hogy pénzhiány miatt gyakran „újrahasznosította” a korábbi képeit – közölte Milou Bollen, a holland múzeum szóvivője.

A De Volkskrant azt írja, a Van Gogh Múzeumtól évente kb. 200 feltételezett Vincent van Gogh-festmény azonosítását kérik. 1988 óta 14 kép került fel így a festőóriás hivatalos katalógusára.

Az 1973-ban alapított amszterdami Van Gogh Múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Vincent van Gogh-gyűjteményével. (MTI)