Venezuela ellenzéki vezetője nem zárta ki, hogy jóváhagyna egy amerikai katonai beavatkozást

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Juan Guaidó - aki önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki - szükség esetén kész lenne engedélyezni egy esetleges amerikai katonai beavatkozást, hogy rábírják Nicolás Maduro hivatalban lévő államfőt a hatalom átadására - jelentette pénteken az AFP.

A francia hírügynökség azt kérdezte az ellenzéki politikustól, hogy adott esetben lenne-e bátorsága élni jelenlegi hatáskörével - mint parlamenti elnök és ideiglenes államfő -, vagyis engedélyt adni egy amerikai katonai intervencióra.

Juan GuaidóFotó: YURI CORTEZ/AFP

Guaidó azt felelte: "Megteszünk mindent, ami ahhoz szükséges, hogy emberi életeket mentsünk meg, és hogy ne haljon meg több gyerek." Szerinte ugyanis minden egyes napon emberek vesztik életüket a válsághelyzet miatt. "Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy véget vessünk a hatalom Maduro általi bitorlásának" - jelentette ki, de kitért arra is, hogy az amerikai beavatkozás kérdése nagyon vitatott kérdés. 

Mint elmondta, most mindent meg fognak próbálni, ami saját hatáskörükben megtehető, hogy felállítsanak egy átmeneti kormányt, illetve hogy szabad választásokat tartsanak. A választások ígérete volt az a tényező, ami komoly nemzetközi támogatást vívott ki, az Egyesült Államok mellett közel 40 ország, köztük az Európai Unió számos tagállama ismerte 

Egy esetleges külföldi katonai beavatkozás lehetősége valóban a levegőben van, bár konkrét tervek, nyilatkozatok ezzel kapcsolatosan nem láttak napvilágot. Az Európai Unió tagállamai néhány latin-amerikai országgal kapcsolattartó csoportot hoztak létre a venezuelai válság békés rendezésére.

Donald Trump amerikai elnök mindenesetre múlt vasárnap egy televíziós interjúban nem zárta ki az amerikai katonai beavatkozást. "Ezt nem szeretném egyértelműen így kimondani, de bizonyos, hogy ez is egy opció" - fogalmazott.

Trump közölte azt is, hogy Nicolás Maduro néhány hónappal ezelőtt találkozót kért tőle, de ő visszautasította. Jelezte, azért mondott nemet, mert Venezuelában rengeteg "szörnyűséges dolog történik".

A Reuters ugyanakkor pénteken a Fehér Ház egyik meg nem nevezett tisztségviselőjét idézte, aki szerint az Egyesült Államok közvetlen kapcsolatot tart a venezuelai hadsereg tagjaival, arra ösztönözve őket, hogy forduljanak el a hivatalban lévő elnöktől. (MTI, AFP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.