Kudarcba fulladt a nürnbergi Hitler-aukció

"AHitler" aláírás egy, a Weidler aukciósház nürnbergi árverésén áruba bocsátott festményen. Az aukció kudarcba fulladt, a csalás gyanújával nyomozó hatóságok több festményt lefoglaltak.Fotó: DANIEL KARMANN/AFP

Kudarcba fulladt a Weidler aukciós ház nürnbergi árverése, ahol öt, Adolf Hitlernek tulajdonított festmény se talált gazdára. A Guardian tudósítása szerint a 19 ezer és 45 ezer euró közötti áron kínált képek magasnak ítélt kikiáltási ára mellett az azok valódiságával kapcsolatban felmerült aggályok is hozzájárulhattak a kudarchoz.

Horogkeresztes rattan fotel, ronda váza, és képek, amiket állítólag Adolf Hitler festett. A 6-15 millió forintért kínált festmények senkinek se kellettek.Fotó: DANIEL KARMANN/AFP

Az aukció előtt pár nappal több, árverésre bocsátott műtárgyat is vissza kellett vonni, mert a helyi ügyészség 63 műtárgyat lefoglalt a galéria tulajdonából. A hatóságok okirat-hamisítás és csalás kísérletének gyanújával nyomoznak. Antje Gabriels-Gorsolke főügyész szerint amennyiben a képek hamisítványok, akkor megpróbálják felderíteni, hogy ki tudhatott erről a tulajdonosok közül. A Weidler közleményben tudatta, hogy a képek visszavonása az aukcióról nem feltétlenül jelenti azt, hogy hamisítványok lennének.

A szakértők szerint a Hitler-képek hitelessége nehezen ellenőrizhető. Stephan Klingen, a müncheni Központi Művészettörténeti Intézet kutatója szerint Hitler "közepesen tehetséges becsvágyó amatőr" volt, művei nem emelkednek ki kora "több százezer" hasonló alkotása közül. (Via The Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.