Kudarcba fulladt a nürnbergi Hitler-aukció

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
"AHitler" aláírás egy, a Weidler aukciósház nürnbergi árverésén áruba bocsátott festményen. Az aukció kudarcba fulladt, a csalás gyanújával nyomozó hatóságok több festményt lefoglaltak.Fotó: DANIEL KARMANN/AFP

Kudarcba fulladt a Weidler aukciós ház nürnbergi árverése, ahol öt, Adolf Hitlernek tulajdonított festmény se talált gazdára. A Guardian tudósítása szerint a 19 ezer és 45 ezer euró közötti áron kínált képek magasnak ítélt kikiáltási ára mellett az azok valódiságával kapcsolatban felmerült aggályok is hozzájárulhattak a kudarchoz.

Horogkeresztes rattan fotel, ronda váza, és képek, amiket állítólag Adolf Hitler festett. A 6-15 millió forintért kínált festmények senkinek se kellettek.Fotó: DANIEL KARMANN/AFP

Az aukció előtt pár nappal több, árverésre bocsátott műtárgyat is vissza kellett vonni, mert a helyi ügyészség 63 műtárgyat lefoglalt a galéria tulajdonából. A hatóságok okirat-hamisítás és csalás kísérletének gyanújával nyomoznak. Antje Gabriels-Gorsolke főügyész szerint amennyiben a képek hamisítványok, akkor megpróbálják felderíteni, hogy ki tudhatott erről a tulajdonosok közül. A Weidler közleményben tudatta, hogy a képek visszavonása az aukcióról nem feltétlenül jelenti azt, hogy hamisítványok lennének.

A szakértők szerint a Hitler-képek hitelessége nehezen ellenőrizhető. Stephan Klingen, a müncheni Központi Művészettörténeti Intézet kutatója szerint Hitler "közepesen tehetséges becsvágyó amatőr" volt, művei nem emelkednek ki kora "több százezer" hasonló alkotása közül. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.