A 14. században egy angol apáca eljátszotta a saját halálát, csak hogy menekülhessen a zárdából

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egy csapat történész, akik a Yorki Egyetem középkori feljegyzéseit tanulményozzák, rábukkantak egy feljegyzésre a yorki érsekség regisztereiben, ami egy apácáról, leedsi Joanról szól. A nőről azért készítettek külön feljegyzést, mert úgy szökött meg a yorki Szent Kelemen zárdából úgy, hogy eljátszotta a saját halálát.

Az érsek saját, 1318-as keltezésű feljegyzésében Beverly település esperesével osztja meg a Joanról szóló „botrányos pletykát”. Ebben azt írja, az apáca betegnek tettette magát, majd eljátszotta a saját halálát, és a tettestársaival még egy bábut is eltemettetett a zárda megszentelt sírkertjébe csak azért, hogy így ő a bűn csábításának engedve „a testi vágyak útjára léphessen”.

A kutatók sajnos semmilyen nyomot nem találtak arról, hogy az apácát végül visszavitték-e a zárdába, vagy nem. A Guardiannel elmondták a történészek, hogy bár a középkorban nem volt ritkaság, hogy szerzetesek vagy apácák megpróbáljanak meglépni a rendjüktől, Joan nővér esete viszont egészen extrém, hiszen eddig nem került elő történelmi bizonyíték olyan emberről, aki ennyire cselesen próbált volna szökni az egyház szolgálatából. (Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.