A 14. században egy angol apáca eljátszotta a saját halálát, csak hogy menekülhessen a zárdából

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy csapat történész, akik a Yorki Egyetem középkori feljegyzéseit tanulményozzák, rábukkantak egy feljegyzésre a yorki érsekség regisztereiben, ami egy apácáról, leedsi Joanról szól. A nőről azért készítettek külön feljegyzést, mert úgy szökött meg a yorki Szent Kelemen zárdából úgy, hogy eljátszotta a saját halálát.

Az érsek saját, 1318-as keltezésű feljegyzésében Beverly település esperesével osztja meg a Joanról szóló „botrányos pletykát”. Ebben azt írja, az apáca betegnek tettette magát, majd eljátszotta a saját halálát, és a tettestársaival még egy bábut is eltemettetett a zárda megszentelt sírkertjébe csak azért, hogy így ő a bűn csábításának engedve „a testi vágyak útjára léphessen”.

A kutatók sajnos semmilyen nyomot nem találtak arról, hogy az apácát végül visszavitték-e a zárdába, vagy nem. A Guardiannel elmondták a történészek, hogy bár a középkorban nem volt ritkaság, hogy szerzetesek vagy apácák megpróbáljanak meglépni a rendjüktől, Joan nővér esete viszont egészen extrém, hiszen eddig nem került elő történelmi bizonyíték olyan emberről, aki ennyire cselesen próbált volna szökni az egyház szolgálatából. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.