A 14. században egy angol apáca eljátszotta a saját halálát, csak hogy menekülhessen a zárdából

Egy csapat történész, akik a Yorki Egyetem középkori feljegyzéseit tanulményozzák, rábukkantak egy feljegyzésre a yorki érsekség regisztereiben, ami egy apácáról, leedsi Joanról szól. A nőről azért készítettek külön feljegyzést, mert úgy szökött meg a yorki Szent Kelemen zárdából úgy, hogy eljátszotta a saját halálát.

Az érsek saját, 1318-as keltezésű feljegyzésében Beverly település esperesével osztja meg a Joanról szóló „botrányos pletykát”. Ebben azt írja, az apáca betegnek tettette magát, majd eljátszotta a saját halálát, és a tettestársaival még egy bábut is eltemettetett a zárda megszentelt sírkertjébe csak azért, hogy így ő a bűn csábításának engedve „a testi vágyak útjára léphessen”.

A kutatók sajnos semmilyen nyomot nem találtak arról, hogy az apácát végül visszavitték-e a zárdába, vagy nem. A Guardiannel elmondták a történészek, hogy bár a középkorban nem volt ritkaság, hogy szerzetesek vagy apácák megpróbáljanak meglépni a rendjüktől, Joan nővér esete viszont egészen extrém, hiszen eddig nem került elő történelmi bizonyíték olyan emberről, aki ennyire cselesen próbált volna szökni az egyház szolgálatából. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.