Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázat

Az Alkotmányvédelmi Hivatal úgy ítélte meg, hogy Demeter Márta parlamenti képviselő, az LMP társelnöke nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A hivatal arról már tájékoztatta is Kövér László házelnököt, aki kezdeményezte a vizsgálatot, miután Demeter összekeverte egy cipruson szolgáló katonatiszt gyerekével a miniszterelnök lányát, és azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Flóra járt honvédségi repülővel Cipruson.

Az  Országgyűlés Sajtóirodájának hétfői közleménye szerint a nemzetbiztonsági kockázat miatt – a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72/B. § (8) bekezdése alapján – azonnal meg kell szüntetni Demeter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát, kivéve, ha az Országgyűlés a kockázati tényező ellenére annak fenntartása mellett dönt.

A házbizottság már javasolta is Demeter alelnöki posztjának megszüntetését, erről február 18-án szavaz majd a parlament.

Demeter kizárása  precedens nélküli lenne, mivel bizottsági tagságától még senkit nem fosztottak meg 1990 óta. (via Index)