Magyar technológiával épül szennyvíztisztító-telep és épülhetnek készházak Ghánában

2019 február 12., kedd 10:27
58

Magyar technológiával épül szennyvíztisztító-telep és épülhetnek készházak Ghánában – közölte az MTI-vel Ghána fővárosából telefonon Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A nyugat-afrikai ország második legnagyobb városában, a kb. 2 millió fős Kumasiban tették le hétfőn egy 10 millió euró értékű szennyvíztisztító-komplexum alapkövét. Fekete-Afrikában ez az első vízgazdálkodási projekt, amit az Eximbank finanszíroz – írja az MTI. A telepet a Pureco Kft. tervezte és építi meg. Joó István szerint ez jelentős siker Magyarországnak, mert a ghánai befektetők meglehetősen erős versenyben választottak végül magyar technológiát.

Az üzem több mint 100 ezer ember életminőségének javításához fog hozzájárulni 2020 közepétől, és a cég tárgyalásokat kezdett a ghánai féllel további szennyvíztisztító-telepek építéséről – közölte a helyettes államtitkár.

Afrikának, és így Ghánának is az egyik legsúlyosabb gondja a lakhatás megoldása, mert ez nagymértékben befolyásolja az itt élő emberek életminőségét, végső soron pedig azt, hogy itt helyben keresnek-e megélhetést, boldogulást vagy távol hazájuktól. A mintegy 30 milliós országnak a következő években közel kétmillió lakást kell felépítenie, ezért van kiemelt jelentősége annak, hogy a fővárosban, Accrában kedden felavatták egy magyar vállalkozás, a Solin Energy Kft. egy készház-technológiával felépített, 150 m2-es lakóegységét – mondta Joó István.

Ennek a háznak az elemei Magyarországon készültek, és magyar szakemberek itt szerelték össze azokat kevesebb mint 11 nap alatt, ami helyi szakértők és minisztériumi munkatársak szerint rekordgyors. A magyar cég 10 ezer lakóegységnek a felépítéséről kezdett most tárgyalásokat a lakásügyi minisztériummal.

„Vezető ghánai kormánytisztviselőkkel folytatott megbeszéléseink alapján elmondhatjuk: mindkét cég példája azt mutatja, hogy Fekete-Afrikában óriási az érdeklődés a magyar szakértelem és technológiák iránt, valamint hogy a magyar cégek előtt óriási lehetőségek vannak az itteni mezőgazdaságban, vízgazdálkodásban, feldolgozóiparban, de akár a védelmi iparban is” – mondta a helyettes államtitkár.

Január végén írta meg a G7, hogy Magyarország 19,5 milliárdos beruházással száll be egy ghánai gázerőmű felépítésébe. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt