A kormány 36 milliárdból folytatja a Budai Vár átépítését

POLITIKA
2019 február 13., 11:55
comments 226

Közel sem ért véget a Budai Várba tervezett átépítés azzal, hogy Orbán Viktor januárban birtokba vette az új hivatalát. A szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból kiderült hogyan és nagyjából mennyiért fejleszti tovább a kormány a Budai Várat, hogy mién előbb visszaálljanak az 1945 előtti állapotok. Így több mint 36 milliárdból éled újjá a mostanában hanyagolt Hauszmann-terv.    

 • A teljes Budai Palotanegyedet érintő fejlesztésekre 10,21 milliárd forintot;
 • a Csikós udvart és a Nyugati kertet érintő fejlesztésekre 13,83 milliárdot, 
 • a Budavári Palota fejlesztéseire 4,04 milliárdot;
 • a Budai Palotanegyed épületeinek újjáépítésére 3,4 milliárdot;
 • a Várkertek fejlesztése és a déli várszoknya helyreállítására 1,9 milliárdot;
 • a „Halászó fiú” és a „Mátyás kút” elnevezésű szökőkutak helyreállítására 900 milliót;
 • az I. kerületi Táncsics utca 9. szám alatti ingatlan felújítására 850 milliót;
 • a XI. kerületi Talpas utcai telephely fejlesztésére 900 milliót költenek.
photo_camera A budavári Csikós-udvar és környezete a rekonstrukciós látványterven Fotó: MTI/Közti Zrt.

Ezekre a célokra a 2019-es költségvetésből 10,67 milliárdot költenek. (És még a 37,3 millió elmegy tranzakciós illetékre és kincstári díjra.) 2020-ban 11,2 milliárdot költenek a tervre, 2021-ban pedig 14,24-et.

Mégsem mennek a belügyesek a Teherelosztóba

Valamint a kormányhatározat visszavonja azokat a korábbi utasításokat, amik elrendelték, hogy Belügyminisztérium használja az Országos Villamos Teherelosztó   a 2007 óta üresen álló, Nádor utca épületét, amit korábban egymilliárdért vettek meg a Magyar Villamos Művektől.

photo_camera Országos Villamos Teherelosztó korábbi épülete

Mielőtt felmerült volna a belügyesek beköltöztetése környezetből kilógó, beton és üveg homlokzatú épület lebontása is felmerült. 

Kedden megjelent egy másik kormányhatározat is, ami 6,9 milliárd forintot különít el a Miniszterelnökség által év végén létrehozott Várkapitányság Nonprofit Zrt. működésére

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt