Ha még egy újságíró kellemetlenkedik Novák Katalinnal, tényleg körmös lesz a vége

politika
2019 február 13., 12:40
comments 729

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egyre látványosabban türelmetlen a sajtó munkatársaival, főleg, ha azok tényleg végzik a dolgukat. Novák Katalin, akinek politikai pályafutása nagyjából párhuzamosan fejlődött a szabad sajtó szisztematikus leépítésével, kedden este Rónai Egon vendége volt az Egyenes beszédben. Itt többek közt arról beszélt, a kormány azért nem épít bérlakásokat, mert a magyar ember már csak olyan, hogy inkább sajátot szeretne. Az, hogy Novák milyen kapcsolatban áll az átlagemberek hétköznapjaival, más lapra tartozik, de az egyre szembetűnőbb, hogy Lydia néni szigorával sújt le minden újságíróra, aki neki nem tetsző kérdést tesz fel, vagy aki csak megpróbálja kétségbe vonni az igazát. Az elmúlt hónapokban néhányszor már kaptunk ízelítőt abból, milyen az, amikor az államtitkár széles mosollyal ripakodik rá beszélgetőpartnerére, most már azonban Donald Trumpot megszégyenítő stílusban panaszkodik a médiára közösségi oldalain.

A fent említett, keddi interjút is minősítette már Facebookon, azt írja, 

„Természetesen mindig szívesen folytatok elvi vitákat a kormány lépéseiről, de azt gondolom, hogy ennél most sokkal fontosabb lenne a magyar emberek megfelelő tájékoztatása azokban a fontos kérdésekben, amelyek fiatalokat, gyermeket vállaló és nevelő családokat és nagyszülőket érintenek. Én ezért mentem tegnap este az ATV-be is. Kár, hogy ezt nem mindenki gondolta így, és az új intézkedéseink bemutatására alig maradt idő”. 

Nem csoda, hogy csalódott, Rónai Egon, ahelyett, hogy hagyta volna, hogy felmondja a családtámogatás 7 új pontját - ahogy azt neki az Echo TV és a Hír TV riportere engedte -, olyan piszlicsáré ügyekkel nyaggatta, mint hogy - jaj, ne, már megint - miért nem emelik a családi pótlékot. Nyilván irritálja, hiszen folyton ezzel nyaggatják, holott ő már százszor elmondta, hogy nem szegény gyerekek vannak, hanem szegény családok, és az a felnőtt, aki dolgozni akar, az dolgozhat, és akkor majd jobban él az egész család. Már a gyermekszegénység kifejezést sem szereti, erről is beszélt már korábban újságíró kérdésre válaszolva. Ha a pimasz újságíró ilyenkor visszakérdez, hogy mégis mit tehet egy gyerek arról, ha nincs a szüleinek pénze, bizton számíthat a kioktató, lekezelő, tagolva magyarázó válaszra. Ennél csak az bosszantja jobban, ha a lakhatási válságot emlegeti fel az újságíró. Pedig nem szórakozásból rendeztek nemzeti konzultációt a családtámogatási tervekről, amiből kiderült - figyelem! - hogy 

a magyar emberek inkább saját lakást szeretnének. Akkor mégis miért kéne bérlakást építeni? 

link Forrás

Aztán a beszélgetést Rónai Egon végre a Novák által kívánt irányba fordította, azaz rátért a most bejelentett családpolitikai intézkedésekre. Az államtitkár ezt úgy nyugtázta: „Talán érdemes lenne arról is beszélni, hogy mit csinálunk, nem csak arról, hogy ön szerint mit nem.” A 20 perces beszélgetést érdemes végignézni, vannak még benne értékes pillanatok.

A mostani kiakadás nem az első. Tavaly októberben látványosan vesztette el a türelmét, amikor szintén az ATV-ben, a csatorna reggeli műsorában nem aszerint a tematika szerint folyt a beszélgetés, amely szerint ő szerette volna. Balogh Judit a nyugdíjprémiumról kérdezte Novákot, aki annyira kiesett a szerepéből, hogy végül sértetten közölte, ha a riporter annyival jobban tudja, mi lenne a jó megoldás, akkor mondja el, hallgatja. 

link Forrás
link Forrás

Tévedés lenne azt hinni, hogy a nemzetközi sajtóval picit azért türelmesebb. Nemrégiben a francia köztévének adott interjút (francia és angol nyelven is), és a szemtelen kérdező arról faggatta, mi szükség volt a fideszes központi médiaholding felállítására. Novák azt felelte, ilyen sajtószörnyeteg más országokban is van, és Magyarországon balliberális médiatúlsúly van, amiről - ha beszélne magyarul, és el tudná olvasni a magyar sajtótermékeket - a riporter is meggyőződhetne. Meg is kérdezte: „Ön ugye nem beszél magyarul?” A beszélgetések után kifakadt Facebookon is, azt írta, „döbbenet, hogy éppen abban a francia 'közszolgálati' televízióban kérik rajtunk számon a magyar média sokszínűségét, ahol teljesen egyoldalú, előítéletektől hemzsegő módon készítettek velem is interjút, láthatóan végletekig elfogult riporterek.”

link Forrás

Nem úszta meg a France3 sem, Novák február 3-ai twittjében osztotta meg a csatorna magyarországi családpolitikai intézkedésekről készült riportját, amihez csak annyit fűzött hozzá, „Én a France3 videójában boldog magyar családokat látok, akik a családtámogatási rendszer előnyeit élvezik. Amit a liberális média lát, az egy autoriter rezsim, amelyik megpróbálja megvásárolni az emberek szavazatát. Ez az egész a #manipulációról és a valóság torzításáról szól” - írta csalódottan.

link Forrás

Hamarosan megjelenik a BBC vele készített interjúja, erről szintén ő maga adott hírt Facebook-oldalán, és ahogy legfrissebb posztjából kiderül, jelenleg is két interjú között van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.