Trombitás Kristóf köztévés műsorában most arról volt szó, hogy a Waffen SS Budapesten harcoló katonái is megérdemlik a hősi jelzőt

Média
2019 február 13., 14:08
comments 652

Az M5-ön futó "Ez itt a kérdés" című műsorban Budapest ostromáról beszélgetett Trombitás Kristóf történész vendégeivel.

„Míg a doni hősökről már megemlékezhetünk, Budapest védőinek, akik egyben Európa védői is voltak, csak lopva lehet emléket állítani. Miben voltak ők mások, miért voltak bűnösebbek bármely más nemzet fiainál? Csak azért, mert a hadi szerencse nem melléjük állt, és vesztettek? De nyert-e bárki ebben a csatában és a háborúban?”

– teszi fel a felvezetőjében a számára legfontosabb kérdéseket Trombitás, aki pár hete a homoszexualitás gyógyíthatóságáról szóló adással jelentkezett.

link Forrás

A félórás műsorban megállapítják például,

  • hogy milyen atrocitásokat követtek el a Budapest felé nyomuló vörös hadsereg katonái,
  • hogy a magyar főváros védőinek jelentős része sorozott katona volt, köztük az SS-be kényszersorozott magyarországi svábok, akik nem jókedvükből harcoltak a nácik és nyilasok oldalán,
  • és ha nem húzódik el Budapest ostroma a magyar és a német védők ellenállása miatt, akkor az oroszok később nagyobb falatot haraphattak volna ki maguknak Európából.

A műsor utolsó harmadában Trombitás arról beszélt, hogy sokáig tilos volt megemlékezni Budapest ostromáról, és a kitörésről, de mindig voltak néhányan, akik fejfákat állítottak, sőt, idén rekordot döntött a kitörés emléktúrán résztvevők száma.

Trombitás Kristóf: „Sokan önmagában egy ilyen megemlékezést is bűnnek tartanak. Miért lenne ilyen veszélyes egy egyszerű teljesítménytúra? (...) Mégis miért van az, hogy sok esetben, aki meg szeretne emlékezni arról, hogy mi történt '45 februárjában Budapesten, és önmagában, a budapesti ostrom mekkora hasznot hajtott mondjuk Európa számára, azt lenézik és megvetik. Mi erről a véleményetek? Lesújtó gondolom.”

Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyar Hírlap lapszerkesztője: „Utaltam rá, hogy több évtizeden át sulykolták belénk, hogy mi vagyunk a bűnös nemzet, és hogy rossz oldalon harcoltunk (...) Érdekes dolog, hogy most valaki meglát egy ilyen teljesítménytúrán mondjuk egy második világháborús magyar katonai hagyományőrzőt vagy egy olyan embert, aki éppenséggel egy Waffen SS hagyományőrző egyenruhában van, abban a pillanatban azonosítja azzal, hogy na, ezek az emberek voltak azok, vagy ezek az SS katonák, akik annak idején mindenféle háborús bűntetteket hajtottak végre, holott akik Budapesten voltak azon SS katonának a többsége nem vett részt ilyen jellegű atrocitásoknak a végrehajtásában. Ugye ők katonák voltak a szó igazi értelmében, és valóban ők is megérdemlik a hősi jelzőt, hiszen parancsot teljesítve vettek részt a magyar fővárosnak a védelmében.”

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.