Túl sok oknyomozó cikk született az orosz hadsereg ténykedéséről, most betiltják, hogy a katonák nyilatkozzanak

A Meduza beszámolója szerint átment az orosz parlamenten az a törvény, ami lényegében megtiltja a közösségi média használatát az orosz katonáknak. Az állomány tagjainál eleve nem lehet majd olyan eszköz, ami alkalmas kép vagy hangfelvétel készítésére, tárolására, vagy a netre való feltöltésére (kb. okostelefon). Ezen kívül a katonáknak tilos lesz újságírókkal beszélniük arról, hogy

  • milyen egységben szolgálnak és mi a feladatuk;
  • más katonákról, beleértve azokat, akik már leszereltek;
  • a szolgálati idejük alatt történtekről, és arról, hogy más katonákkal mi történt;
  • a parancsnokság helyéről és működéséről.

A Rigában működő orosz lap szerint a törvény indoklásában az szerepel, hogy a katonák közösségi médiás posztjai tették lehetővé az oknyomozó újságírók munkáját például az orosz hadsereg szír tevékenységével kapcsolatban.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.