Túl sok oknyomozó cikk született az orosz hadsereg ténykedéséről, most betiltják, hogy a katonák nyilatkozzanak

külföld
2019 február 13., 07:34
comments 60

A Meduza beszámolója szerint átment az orosz parlamenten az a törvény, ami lényegében megtiltja a közösségi média használatát az orosz katonáknak. Az állomány tagjainál eleve nem lehet majd olyan eszköz, ami alkalmas kép vagy hangfelvétel készítésére, tárolására, vagy a netre való feltöltésére (kb. okostelefon). Ezen kívül a katonáknak tilos lesz újságírókkal beszélniük arról, hogy

  • milyen egységben szolgálnak és mi a feladatuk;
  • más katonákról, beleértve azokat, akik már leszereltek;
  • a szolgálati idejük alatt történtekről, és arról, hogy más katonákkal mi történt;
  • a parancsnokság helyéről és működéséről.

A Rigában működő orosz lap szerint a törvény indoklásában az szerepel, hogy a katonák közösségi médiás posztjai tették lehetővé az oknyomozó újságírók munkáját például az orosz hadsereg szír tevékenységével kapcsolatban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.