Túl sok oknyomozó cikk született az orosz hadsereg ténykedéséről, most betiltják, hogy a katonák nyilatkozzanak

A Meduza beszámolója szerint átment az orosz parlamenten az a törvény, ami lényegében megtiltja a közösségi média használatát az orosz katonáknak. Az állomány tagjainál eleve nem lehet majd olyan eszköz, ami alkalmas kép vagy hangfelvétel készítésére, tárolására, vagy a netre való feltöltésére (kb. okostelefon). Ezen kívül a katonáknak tilos lesz újságírókkal beszélniük arról, hogy

  • milyen egységben szolgálnak és mi a feladatuk;
  • más katonákról, beleértve azokat, akik már leszereltek;
  • a szolgálati idejük alatt történtekről, és arról, hogy más katonákkal mi történt;
  • a parancsnokság helyéről és működéséről.

A Rigában működő orosz lap szerint a törvény indoklásában az szerepel, hogy a katonák közösségi médiás posztjai tették lehetővé az oknyomozó újságírók munkáját például az orosz hadsereg szír tevékenységével kapcsolatban.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.