Most az EU-Svájc megállapodás elfogadását fúrta meg Magyarország

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Politico számolt be róla, hogy az EU nagykövetei szerdán hagyták volna jóvá a Svájc és az Európai Unió kapcsolatáról szóló határozatát, ami a tervek szerint simán ment volna át a nagyköveteken, vita nélkül, hiszen a kölcsönösen előnyösnek bélyegzett megállapodás első olvasatra nem sok vitás pontot tartalmazott.

Aztán jött Magyarország, és más, az EU részéről kötendő nemzetközi megállapodáshoz hasonlóan megfúrta ennek elfogadását is. A magyar fél ugyanis ellenezte a megállapodás szövegét, és vitát kezdeményezett róla. A magyaroknak természetesen azzal volt baja, hogy a szövegben szerepel egy bekezdés a migrációról. 

A tervezet 6. paragrafusa ugyanis kitér arra, hogy a Bizottság elégedetten figyeli az EU-Svájc együttműködést a nemzetközi migráció terén, többek között a hullámok kezelésében, a menekültek áthelyezésében és a kérdés globális szintű kormányzásának kialakításában. Egyben bátorítják Svájcot, hogy folytassa az együttműködést a keleti, közép- és nyugati mediterrán menekültútvonalak mentén, és további koordinációt javasol ezen a téren. Azaz, a Politico gyorsértékelése szerint az EU azért dicséri Svájcot, amiért segítenek lezárni a migrációs útvonalakat. 

Ennek ellenére Magyarország ezt sem támogatja. Az állandó magyar képviselet szóvivője nem kívánta kommentálni a jelenleg is zajló tárgyalások menetét, de most vélhetően a soros román elnökségnek is kell időt szánnia arra, hogy a magyar kívánalmaknak eleget téve alakítsanak a szövegen. 

A közelmúltban több olyan esetre is fény derült, amikor Magyarország az EU többi tagállam akaratával szemben fúrt meg egy nemzetközi megállapodást. Ilyen volt tavaly áprilisban az EU és az afrikai csúcs megállapodása vagy az EU-Arab Liga megállapodása. (via hvg.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.