Most az EU-Svájc megállapodás elfogadását fúrta meg Magyarország

külföld
2019 február 14., 08:40

A Politico számolt be róla, hogy az EU nagykövetei szerdán hagyták volna jóvá a Svájc és az Európai Unió kapcsolatáról szóló határozatát, ami a tervek szerint simán ment volna át a nagyköveteken, vita nélkül, hiszen a kölcsönösen előnyösnek bélyegzett megállapodás első olvasatra nem sok vitás pontot tartalmazott.

Aztán jött Magyarország, és más, az EU részéről kötendő nemzetközi megállapodáshoz hasonlóan megfúrta ennek elfogadását is. A magyar fél ugyanis ellenezte a megállapodás szövegét, és vitát kezdeményezett róla. A magyaroknak természetesen azzal volt baja, hogy a szövegben szerepel egy bekezdés a migrációról. 

A tervezet 6. paragrafusa ugyanis kitér arra, hogy a Bizottság elégedetten figyeli az EU-Svájc együttműködést a nemzetközi migráció terén, többek között a hullámok kezelésében, a menekültek áthelyezésében és a kérdés globális szintű kormányzásának kialakításában. Egyben bátorítják Svájcot, hogy folytassa az együttműködést a keleti, közép- és nyugati mediterrán menekültútvonalak mentén, és további koordinációt javasol ezen a téren. Azaz, a Politico gyorsértékelése szerint az EU azért dicséri Svájcot, amiért segítenek lezárni a migrációs útvonalakat. 

Ennek ellenére Magyarország ezt sem támogatja. Az állandó magyar képviselet szóvivője nem kívánta kommentálni a jelenleg is zajló tárgyalások menetét, de most vélhetően a soros román elnökségnek is kell időt szánnia arra, hogy a magyar kívánalmaknak eleget téve alakítsanak a szövegen. 

A közelmúltban több olyan esetre is fény derült, amikor Magyarország az EU többi tagállam akaratával szemben fúrt meg egy nemzetközi megállapodást. Ilyen volt tavaly áprilisban az EU és az afrikai csúcs megállapodása vagy az EU-Arab Liga megállapodása. (via hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.