Komoly fenyegetést kapott Magyarország a németektől

eu
2019 február 04., 10:21
comments 708
  • A magyar kormány egyedüli tagállamként megvétózta az EU-Arab Liga csúcstalálkozó megállapodását, mert abban az ENSZ migrációs csomagjára is volt egy utalás.
  • Az EU-s tagállamok többsége nagyon felháborodott, szerintük ha elmarad a megállapodás, akkor több lesz az illegális migráns, és a magyar kormány bort iszik, miközben vizet prédikál.
  • A német kormány nagykövete megfenyegette a magyart, hogy emlékezni fog erre az alkalomra, amikor a 2020-as évek EU-s támogatásait osztják majd szét. 

Hétfőn ülnek össze az EU-s tagállamok és az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei, hogy a február 24-25-i EU-LIGA csúcstalálkozót előkészítsék. Csakhogy a találkozót feleslegessé tette a magyar kormány makacssága, és ez az európai kormányok többségét nagyon bosszantja. Még nem láttunk olyan EU-tanácsi jegyzőkönyvet korábban, amely szerint annyira élesen nekitámadtak volna egyetlen tagállamnak a diplomaták, mint történt ez a múlt hét végén, Brüsszelben, a magyar kormány esetében. 

Éppen az illegális migráció ellen kötötték volna

Az arabokkal tervezett csúcstalálkozó fő célja az EU részéről az lett volna, hogy rávegyék az arab államokat, hogy fogadjanak be több menekültet a térségből, illetve tegyenek többet az illegális migráció megfékezéséért. A legtöbb EU-s ország úgy tartja, hogy ez a megállapodás kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy az Európát érő bevándorlási hullám tavalyi sikeres feltartóztatása tartós maradjon. (Tavaly a 2015-ös csúcshoz képest 92 százalékkal csökkent az EU-ba érkező menekültek száma.)

A megállapodásra az arab országok nyitottnak mutatkoztak, de fontos volt számukra, hogy legyen a szövegben utalás az ENSZ migrációs megállapodására, amit tavaly kötöttek, de néhány ENSZ-tagállam - például az USA, Ausztria és Magyarország - nem írtak alá. A megállapodásban ugyanis arról is van szó, hogy a legális migráció egyértelmű szabályainak megteremtésével is foglalkozni kell. A magyar kormány szerint aki a legális bevándorlás lehetőségét felveti, az hülye. A legális migráció pontos szabályozását támogatók szerint ha nincs törvényes lehetőség útra kelni, akkor sokkal többen indulnak el csempészútvonalakon, kockáztatva az életüket, gazdagítva az embercsempész bandákat, és sokkal nehezebb egy illegálisan bejutott embert visszaküldeni, mint a kérvényét szülőhelyén visszautasítani. 

A magyar kormány az EU-hoz delegált nagykövetek múlt szerdai tanácskozásán jelezte, hogy nem fogadják el, hogy a Ligával tartott csúcs záródokumentumában bármilyen utalás legyen az ENSZ migrációs megállapodására. Az EU külügyi szolgálata és több tagállam is jelezte, hogy ebben az esetben lehet, hogy egyáltalán nem sikerül záródokumentumot elfogadni, és ez óriási presztízsveszteség volna az EU-nak, nem beszélve arról, hogy az arabok nem segítenek majd a migrációs hullámok feltartóztatásában. 

Német fenyegetés

Pénteken még egyszer összehívták a nagyköveteket Brüsszelben, hátha az utolsó percben sikerül kompromisszumot találni. Ekkor már egy olyan szövegtervezet került a diplomaták elé, ami éppen csak említi az ENSZ-es megállapodás szellemiségét, sőt, olyan változat is felmerült, hogy a szöveg csak általában hivatkozzon "az ENSZ korábbi megállapodásaira". Az EU arabokkal kapcsolatot tartó diplomatái azt mondták, hogy ennél tovább nem lehet elmenni ahhoz, hogy az Arab Liga a migrációról bármiben megállapodjon. Márpedig az EU-nak emiatt lett volna fontos az egész csúcstalálkozó.

A pénteki tárgyaláson azonban egyetlenként a magyar kormány ragaszkodott ahhoz, hogy az ENSZ semmilyen módon sem kerülhet bele a megállapodásba, és Várhelyi Olivér nagykövet azt is felvetette, hogy inkább húzzák ki az összes migrációról szóló részt a záródokumentumból.

A korábban a magyar kormánnyal egy véleményen lévő lengyel nagykövet óvatosan visszatáncolt. Ő azt képviselte a vitában, hogy meg kell várnia, mit mondanak neki Varsóban a tovább puhított szövegről. Végül nem kellett a lengyel diplomatának állást foglalnia, mert a magyar kormány egyedül is képes volt megvétózni a megállapodást. (Külügyi kérdésekben az összes EU-tagállamnak vétójoga van.) 

A vita 444-hez eljutott jegyzőkönyve szerint a legtöbb tagállam felháborodottan fogadta a magyar hajthatatlanságot. A legtovább Németország nagykövete ment, amikor közölte Várhelyi Olivérrel, hogy "hihetetlen, hogy a magyar kormány nem engedi, hogy egy nemzetközi egyezményben az ENSZ-re hivatkozzanak", holott tudomása szerint "Magyarország egyelőre még tagja az ENSZ-nek".

Később a német követ közölte, hogy a magyar kormány számos "vörös vonalat" átlépett, és erre emlékezni fognak, amikor a következő EU-s költségvetésről tárgyalnak.A "vörös vonal" a diplomácia nyelvén az együttműködés lehetőségének végső határát jelenti. A következő EU-s költségvetés pedig a 2021-2027 közötti közös költéseket határozza meg. A költségvetési megállapodás rögzíti azt is, hogy mennyi kohéziós támogatást kapjon egy-egy tagállam. Magyarország eddig az egyik legnagyobb kedvezményezettje volt a támogatási rendszernek az EU-ban. 

Több tagállam azonban azt akarja, hogy a továbbiakban a jogállamiság helyzetétől tegyék függővé a támogatások utalását, és az Európai Parlament is megszavazta, hogy ez szempont legyen a pénzosztáskor. A német diplomata múlt heti fenyegetése arra utal, hogy Berlin támogatni fogja ezt az elvet, márpedig legnagyobb befizetőként a véleményük meghatározó lesz a következő keret összeállításakor. Talán az sem véletlen, hogy éppen most hétvégén beszélt arról Varga Mihály, hogy a magyar gazdaság növekedése külső okok miatt megtorpanhat, és a kormány egy "gazdaságvédelmi terven" dolgozik.

Éles kritikák Hollandiából és Franciaországból is

A francia nagykövet a brüsszeli vitában arról beszélt, hogy lehetnek viták a tagállamok között a migráció kezeléséről, de az méltatlan, hogy egy ENSZ-es hivatkozás miatt az EU összevesszen az arab országokkal, mert ennek súlyos következményei lehetnek. A holland nagykövet pedig közölte, hogy a magyar álláspont inkonzisztens, mert egyszerre óhajtja az illegális migráció teljes megfékezését, de közben megakadályoz egy nagyon fontos megállapodást, ami az illegális migráció megfékezéséről szól. 

A magyar kormányt a fentieken kívül az olasz, a brit, a dán, a portugál, a svéd, a spanyol, a finn, az észt, a ciprusi, a máltai, a görög és a szlovén diplomata is próbálta győzködni, de teljesen hiába. A tanácskozás végén abban maradtak, hogy az ügyet kitárgyalják a külügyminiszterek következő tanácskozásán is.

A magyar kormány ott gyengíti az EU-s diplomáciát, ahol csak éri

A magyar kormány sokadjára vétóz meg az utolsó percben egy nagy nemzetközi megállapodást. Tavaly többek között az EU-Afrika csúcsot tette tönkre a magyar kormány , megvétózott egy Kínát elítélő nyilatkozatot, aztán az afrikai - karibi - óceániai térséggel kötendő megállapodást verte szét, illetve a V4-ek és Japán közötti megállapodásnak is keresztbe tett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.