Oroszországban elkezdtek vádat emelni azok ellen, akiknek a tüntetésén 18 év alatti résztvevők is megjelentek

Még december közepén fogadta el az orosz parlament alsóháza azt a törvényt, amely lehetőséget teremtett arra, hogy megvádolják azokat, akiknek a nem engedélyezett tüntetésén fiatalkorúak is felbukkannak. 

Most pedig meg is lett az első vádlottja az új jogszabálynak: a legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij egy 18 éves aktivistáját, Ivan Luzint vádolták meg. Az ügyészség szerint Luzin Kalinyingrádban szervezett egy kisebb tiltakozást, amin megjelent két 18 évnél fiatalabb lány is, akik amúgy szintén Navalnij mozgalmának aktivistái. 

Ha bűnösnek találják, átszámítva 120 ezer és 210 ezer forintnyi pénzbírságra, közösségi munkára vagy akár 15 napnyi börtönbüntetésre is ítélhetik. Emellett pedig ha még egyszer hasonló vétségen kapják, akkor minden büntetési tétel az ötszörösére nőhet majd. 

Emellett ismét megjelent a Duma előtt egy törvénytervezet, ami a 'fake news' terjesztését szankcionálná, illetve büntethetővé tenné azt is, ha valaki online tiszteletlenül beszél az állami hatóságokról. 

A törvénytervezet korábban benyújtott verziójában a magánszemélyeknek átszámítva kb. 10-20 ezer forintnyi pénzbíráság lett volna kiszabható, ha nem hiteles történeteket terjesztenek az interneten, vagy ha tiszteletlenül beszélnek állami szimbólumokról, hatóságokról vagy kormányzati szereplőkről, míg a közszereplők büntetése 120 és 200 ezer forintnyi bírság körül lett volna.

A most visszakerült törvénytervezetben viszont jelentősen megnövelték a büntetési tételeket: magánszemélyek 120 ezer és 430 ezer forintnyi bírságra számíthatnának, míg a közszereplők 250 és 600 ezer forintnyi rubelt kéne befizessenek, ha a törvényt elfogadják. (Meduza és Meduza)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.