Pártszakadással fenyegetnek a Brexit-ellenes brit munkáspárti képviselők

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Otthagyhatja a Munkáspártot a párt több, EU-párti, mérsékelt parlamenti képviselője, ha Jeremy Corbyn pártelnök a parlament február 27-i szavazásán nem fogja támogatni az új népszavazás kiírását Nagy-Britannia kilépéséről. A Financial Times értesülései szerint "legalább féltucatnyi" képviselő egyeztet rendszeresen egy új, EU-párti centrista frakció létrehozásáról.

A szakadárok szerint a Munkáspárt Corbyn vezetése alatt túlságosan is balra sodródott. Corbyn évtizedekig jelentéktelen figura volt a párt balszélén, emellett egész életében euroszkeptikus volt.

"Én gyakran beszélgettem velük. Egyszerűen csak dühösek. Már nem kíváncsiak semmire. Úgy tűnik, hogy semmi sem tántoríthatja el őket a szakítástól" - mondta a Financial Timesnak egy névtelenül nyilatkozó munkáspárti képviselő.

A lap szerint a pártütők egyik terve az, hogy egyikük lemond a mandátumáról, időközi választást kiprovokálva körzetében. Ha azon aztán sikerrel méretné meg magát az új párt színeiben, az legitimitást adna kezdeményezésüknek. Ezután esélyük lenne több, most még ódzkodó képviselőtársuk meggyőzésére, hogy érdemes kilépniük a pártból és hozzájuk csatlakozni.

A szakadároknak amúgy nem a Brexit az egyetlen problémájuk Corbynnal. Többüknél azért telt be a pohár, mert Corbyn nem hajlandó bírálni Venezuela kormányát, sem elítélni Oroszországot Szergej Szkripal megmérgezéséért.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.