Pártszakadással fenyegetnek a Brexit-ellenes brit munkáspárti képviselők

Otthagyhatja a Munkáspártot a párt több, EU-párti, mérsékelt parlamenti képviselője, ha Jeremy Corbyn pártelnök a parlament február 27-i szavazásán nem fogja támogatni az új népszavazás kiírását Nagy-Britannia kilépéséről. A Financial Times értesülései szerint "legalább féltucatnyi" képviselő egyeztet rendszeresen egy új, EU-párti centrista frakció létrehozásáról.

A szakadárok szerint a Munkáspárt Corbyn vezetése alatt túlságosan is balra sodródott. Corbyn évtizedekig jelentéktelen figura volt a párt balszélén, emellett egész életében euroszkeptikus volt.

"Én gyakran beszélgettem velük. Egyszerűen csak dühösek. Már nem kíváncsiak semmire. Úgy tűnik, hogy semmi sem tántoríthatja el őket a szakítástól" - mondta a Financial Timesnak egy névtelenül nyilatkozó munkáspárti képviselő.

A lap szerint a pártütők egyik terve az, hogy egyikük lemond a mandátumáról, időközi választást kiprovokálva körzetében. Ha azon aztán sikerrel méretné meg magát az új párt színeiben, az legitimitást adna kezdeményezésüknek. Ezután esélyük lenne több, most még ódzkodó képviselőtársuk meggyőzésére, hogy érdemes kilépniük a pártból és hozzájuk csatlakozni.

A szakadároknak amúgy nem a Brexit az egyetlen problémájuk Corbynnal. Többüknél azért telt be a pohár, mert Corbyn nem hajlandó bírálni Venezuela kormányát, sem elítélni Oroszországot Szergej Szkripal megmérgezéséért.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.