Pártszakadással fenyegetnek a Brexit-ellenes brit munkáspárti képviselők

külföld
2019 február 14., 09:13
comments 31

Otthagyhatja a Munkáspártot a párt több, EU-párti, mérsékelt parlamenti képviselője, ha Jeremy Corbyn pártelnök a parlament február 27-i szavazásán nem fogja támogatni az új népszavazás kiírását Nagy-Britannia kilépéséről. A Financial Times értesülései szerint "legalább féltucatnyi" képviselő egyeztet rendszeresen egy új, EU-párti centrista frakció létrehozásáról.

A szakadárok szerint a Munkáspárt Corbyn vezetése alatt túlságosan is balra sodródott. Corbyn évtizedekig jelentéktelen figura volt a párt balszélén, emellett egész életében euroszkeptikus volt.

"Én gyakran beszélgettem velük. Egyszerűen csak dühösek. Már nem kíváncsiak semmire. Úgy tűnik, hogy semmi sem tántoríthatja el őket a szakítástól" - mondta a Financial Timesnak egy névtelenül nyilatkozó munkáspárti képviselő.

A lap szerint a pártütők egyik terve az, hogy egyikük lemond a mandátumáról, időközi választást kiprovokálva körzetében. Ha azon aztán sikerrel méretné meg magát az új párt színeiben, az legitimitást adna kezdeményezésüknek. Ezután esélyük lenne több, most még ódzkodó képviselőtársuk meggyőzésére, hogy érdemes kilépniük a pártból és hozzájuk csatlakozni.

A szakadároknak amúgy nem a Brexit az egyetlen problémájuk Corbynnal. Többüknél azért telt be a pohár, mert Corbyn nem hajlandó bírálni Venezuela kormányát, sem elítélni Oroszországot Szergej Szkripal megmérgezéséért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.