Kína kitiltotta a turistákat Mount Everesten lévő alaptáborból

külföld
2019 február 15., 7:15
comments 179

A kínai hatóságok döntése értelmében ezentúl csak a hegymászó-engedéllyel rendelkezők léphetnek be a Mount Everest (Csomolungma) tibeti alaptáborába, illetve indulhatnak onnan tovább. 

A szokatlan döntést a rengeteg felhalmozott szeméttel indokolták. Az engedéllyel nem rendelkező turisták a jövőben a közel 5200 méter magasan fekvő Rongbuk kolostorig mehetnek el, a nem sokkal felette fekvő táborba már nem. 

photo_camera Takarítás a nepáli oldalon Fotó: NAMGYAL SHERPA/AFP

A világ legmagasabb hegyét a legtöbben még mindig Nepál felől, délről közelítik meg, de az elmúlt években meredeken (!) nőtt a kínai oldalon érkezők száma. A Tibetben lévő alaptábor ugyanis megközelíthető autóval is, míg a nepáli táborba kéthetes túra során vezet az út. 

Ahogy nőtt az elmúlt években a látogatok száma, úgy nőtt a rengeteg szemét is: tavaly tavasszal három nagy tisztítóakcióban összesen nyolc tonna hulladékot gyűjtöttek össze, köztük rengeteg hegymászófelszerelést, amit a mászók egyszerűen hátrahagytak. 

Januárban a hatóságok már jelezték, hogy elképzelhető, hogy évente csak 300 mászóengedélyt fognak kiadni a hegyre. 

A kínai médiában az utóbbi napokban elterjedt, hogy az alaptábort végleg lezárják a turisták elől, de a helyi hatóságok ezt cáfolták. 

Az idei tavaszra tervezett takarítóakcióban a tervek szerint megpróbálják eltávolítani azoknak a hegymászóknak a maradványait, akik 8000 méter magasság fölött vesztették életüket az elmúlt években-évtizedekben, és akiknek a holttestét a zord viszonyok miatt sokszor nagyon nehéz megközelíteni. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt