Kína kitiltotta a turistákat Mount Everesten lévő alaptáborból

A kínai hatóságok döntése értelmében ezentúl csak a hegymászó-engedéllyel rendelkezők léphetnek be a Mount Everest (Csomolungma) tibeti alaptáborába, illetve indulhatnak onnan tovább. 

A szokatlan döntést a rengeteg felhalmozott szeméttel indokolták. Az engedéllyel nem rendelkező turisták a jövőben a közel 5200 méter magasan fekvő Rongbuk kolostorig mehetnek el, a nem sokkal felette fekvő táborba már nem. 

Takarítás a nepáli oldalonFotó: NAMGYAL SHERPA/AFP

A világ legmagasabb hegyét a legtöbben még mindig Nepál felől, délről közelítik meg, de az elmúlt években meredeken (!) nőtt a kínai oldalon érkezők száma. A Tibetben lévő alaptábor ugyanis megközelíthető autóval is, míg a nepáli táborba kéthetes túra során vezet az út. 

Ahogy nőtt az elmúlt években a látogatok száma, úgy nőtt a rengeteg szemét is: tavaly tavasszal három nagy tisztítóakcióban összesen nyolc tonna hulladékot gyűjtöttek össze, köztük rengeteg hegymászófelszerelést, amit a mászók egyszerűen hátrahagytak. 

Januárban a hatóságok már jelezték, hogy elképzelhető, hogy évente csak 300 mászóengedélyt fognak kiadni a hegyre. 

A kínai médiában az utóbbi napokban elterjedt, hogy az alaptábort végleg lezárják a turisták elől, de a helyi hatóságok ezt cáfolták. 

Az idei tavaszra tervezett takarítóakcióban a tervek szerint megpróbálják eltávolítani azoknak a hegymászóknak a maradványait, akik 8000 méter magasság fölött vesztették életüket az elmúlt években-évtizedekben, és akiknek a holttestét a zord viszonyok miatt sokszor nagyon nehéz megközelíteni. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.