Az MSZP a kongresszuson bemutatta az EP-listáját

politika
2019 február 16., 11:22
comments 228
photo_camera Tóth Bertalan, az MSZP elnöke beszédet mond az MSZP kongresszusán, ahol a párt EP-listájáról és választási programjáról döntöttek a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. február 16-án. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Az MSZP kongresszusa 72 százalékos többséggel megszavazta az EP-listát, amit Tóth Bertalan vezet (de csak mint „húzónév”, nem megy Brüsszelbe), őt Ujhelyi István, Szanyi Tibor és Tüttő Kata követi – írja az Index. Ez a lista eleje:

 • Tóth Bertalan
 • Ujhelyi István
 • Szanyi Tibor
 • Tüttő Kata
 • Kálló Dániel, a Független Diákparlament szóvivője
 • Harangozó Gábor
 • Gurmai Zita
 • Mester Barnabás
 • Kovács László

Tóth Bertalan azt mondta, a kongresszus felhatalmazta a választmányt, hogy más pártokkal közös listát állítson (a Párbeszéddel például biztosan lesz ilyen), így most csak a nevek sorrendjét határozták meg.

photo_camera Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje, az Európai Bizottság alelnöke bevonul az MSZP kongresszusán. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Az MSZP-kongresszus magas rangú díszvendége volt Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje, az Európai Bizottság alelnöke, aki előző nap az ATV-nek adott interjút, illetve az őt megtaláló Vadhajtásokkal próbált meg kommunikálni.

Timmermans a kongresszuson azt mondta: a legfontosabb, hogy ne tévesszék szem elől a jövőről álmodozó fiatalokat, és védjék meg őket az esetleges támadásoktól. Említette Nagy Blanka gimnazistát is, aki káromkodva ment neki az ország vezetőinek, majd hasonló stílusban esett neki a kormányoldal.

Timmermans, aki „Soros embereként” Orbán évértékelőjében is szóba került, azt mondta: nagyon káros, ha valaki ellenségként tekint az ellenzékére, ő inkább leülne Orbánnal ütköztetni az álláspontjukat. Azt mondta, követelni kell az akadémiai szabadságot, a civilek és a sajtó szabadságát és a bírók függetlenségét. A baloldal és a szélsőjobboldal közeledésének vádjáról azt mondta: ha ő lesz az Európai Bizottság elnöke, sosem kötnek szövetséget a szélsőjobboldallal. (Index)

Frissítés: Hétfőn a Független Diákparlament közölte: „Kálló Dániel eddigi szóvivőnk nemrégiben a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd közös listáján Európa Parlamenti képviselőjelölt lett, így szóvivői mandátumáról lemondott, helyére a szóvivő-választáson utána egy hellyel végzett Gömbös Patrik képviselőnk kerül.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt